Åbent Landbrug: Sådan bliver der arbejdet i en svineproduktion

Udgivet d. 22-09-2020

Søndag åbnede svineproducent Hans Juul Jessen dørene til sin gård ved Orten, nord for Varde. For et par små børn og deres forældre blev det et spændende og lærerigt besøg.

Sidst gården deltog i Åbent Landbrug, tog den imod ca. 1000 nysgerrige gæster. Denne gang blev det kun til ti gæster på grund af corona-restriktionerne.

Ikke desto mindre var flagene sat ud for at vise vej til gårdspladsen, hvor Hans Juul Jessen og hustruen Anne-Lise Jessen tog venligt imod gæsterne. Efter at være blevet iklædt blå dragter og gennemsigtige overtrækssko og have vasket hænderne godt og grundigt var der fri adgang til svinestaldene med de 1900 søer og deres nyfødte pattegrise.

- Vi har i alt 2700 moderdyr på to gårde. Når smågrisene vejer cirka syv kilo, bliver de kørt til den tredje af vores ejendomme, der ligger et par kilometer herfra, for at vokse sig store. Gård nummer to ligger tæt på Tinghøj, med 800 moderdyr, berettede Hans Juul Jessen, mens han hjemmevant viste os rundt.

De mange grise sælges som 30 kilos til danske slagtesvinsproducenter, der sælger dem til Danish Crown, som så sender dem videre til primært det engelske marked. 

- Vi forsøger at skabe de bedste forhold for dem, samtidig med at vi skal have en forretning til at køre rundt, konstaterer Hans Juul Jessen, der har været selvstændig svineproducent siden 2000 - dengang med 170 søer med slagtesvin.

De 450 hektar jord, der hører til gården, lejer han ud.

Det computerstyrede fodringssystem sender det næringsrige vådfoder gennem et rørsystem. Dyrene spiser 80 tons - to fulde lastbiler - foder om ugen.

Følger søernes cyklus
Svinebedriften beskæftiger i alt 15 medarbejdere på de tre gårde, hvoraf omkring en tredjedel er udenlandske. På stedet er der ca. ti lejemål, som medarbejderne kan bo i.

- Vi arbejder ud fra en fast cyklus, som bestemmes af søernes cyklus, oplyser Hans Juul Jessen, mens vi bevæger os gennem løbeafdelingen og drægtigstalden.

Selv om der er 4-5 orner i staldene, bliver de ikke brugt til inseminering. De fungerer simpelthen som såkaldte ”lugtorner”, idet det er den lugt, de udsender, som får søerne til at gå i brunst.

Farringsprocenten er på 93, og med ca. 90 farringer om ugen er gæsterne da også heldige at opleve en lille lyserød pattegris komme til verden. Den søger straks mod en af moderens patter for at drikke den næringsrige råmælk. En af dens søskende har klaret sig mindre godt. Den er blevet mast ihjel af moderen. Netop for at begrænse dette ligger soen i et metalgitter.

Når ellers ikke covid-19 lægger en dæmper på det hele, er det Hans Juul Jessens indtryk, at der er stor interesse fra byfolk og andet godtfolk for at besøge et landbrug og få en mere nuanceret forståelse af, hvad der foregår på landet.

Og det er netop, hvad dagens gæster til det stærkt reducerede Åbent Landbrug går derfra med – selvfølgelig først efter en tur med traktoren, kaffe, kage, goodiebags og yderligere snak.

For at mindske smittefaren fragter Hans Juul Jessen søerne væk fra staldene med en udleveringsvogn, inden de bliver flyttet over på lastbilen, der skal fragte dem videre til slagterie.t

På gården kommer der ca. 100.000 smågrise til verden om året.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere