Ålen vil genskabe den bæredygtige landsby

Udgivet d. 17-01-2022

Peter ’Ålen’ Aalbæk Jensen lagde torsdag aften vejen forbi SAGROs hus i Herning, hvor Familielandbruget VEST-Jylland havde arrangeret en hyggelig aften.

Hvad hulen laver en oscar-vindende filmproducent i en landboorganisation? Det vil mange nok spørge sig selv om. Men Peter ’Ålen’ Aalbæk Jensen er også økologisk bondemand, med opdræt af et beskedent antal økologiske slagtegrise, som han afsætter lokalt.

- Når man bliver landmand, vil man gerne i en organisation, der varetager ens interesser. Derfor meldte jeg mig ret hurtigt ind i Familielandbruget. Man støtter jo også den lokale cykelsmed, hvis man ejer en cykel, og flytter et nyt sted hen, så det faldt mig meget naturligt, fortalte Peter Aalbæk Jensen, da han efter en veltilberedt omgang oksesteg med sovs og kartofter indtog scenen.

Han var inviteret for at fortælle om det minisamfund, han er ved at stable på benene på de godt 50 hektar, han har opkøbt udenfor Herfølge. Her vil han opbygge en økologisk, bæredygtig landsby med en samfundsopbygning, der er inspireret af de danske andels- og arbejderbevægelser.

- Jeg ejer jorden, men alle er sådan set velkomne til at flytte ind, hvis de bygger deres eget hus. Vi har som udgangspunkt ingen regler på området, men man skal selvfølgelig opføre sig ordentligt, sagde han og understregede, at den lille landsby ikke ønsker at melde sig ud af det danske samfund, men blot vil have lov at gøre tingene på deres egen måde.

Et enkelt krav
Når han siger, at der ikke er nogen regler, er det alligevel med et lille men: Da hele fundamentet bag projektet er bæredygtighed, er der nemlig et enkelt krav til byggerierne på området.

- De materialer, man bruger til sit hus, må ikke hentes længere væk, end hvad der kan lade sig gøre på en dagstur med en hestevogn. Og byggeriet skal stå færdigt efter 48 måneder. Vi giver ikke have sådan nogle halvfærdige evighedsprojekter, sagde han.   

Det var Lone Andersen, der er formand i Familielandbruget VEST-Jylland, der havde inviteret Peter Aalbæk, og det var er en helt særligt grund til.

- Hvis man altid taler med dem, man er enige med, så bliver det svært at udvikle sig, og Peter Aalbæk er et af Familielandbrugets medlemmer, der virkelig gør tingene på en anden måde. Det kan man så vælge at trække på skuldrene af eller lade sig inspirere af, siger Lone Andersen.

 

Stor spørgelyst
Selvom tilhørerne til oplægget var solidt funderede i den jyske muld, var spørgelysten til den alternative bystruktur stor, og det var plads til både store smil og anerkendende nik. Særligt da Peter Aalbæk berørte samspillet mellem skolebørnene og de ældre generationer.

- Når vi bygger plejehjemmet, skal det selvfølgelig ligge lige overfor skolen. De gamle skal ikke pakkes væk, og selvom man er 85 år, kan man sagtens hjælpe med at lyne en flyverdragt op, eller holde opsyn på en legeplads, sagde han.

Da Peter Aalbæk forlod arrangementet, var der kaffe og kage, hvorefter Lone Andersen tog sin anden kasket på, nemlig som viceformand i Landbrug & Fødevarer og gav en opdatering omkring, hvad der rører sig på Axelborg.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere