Axzon-chef hylder dansk innovation

Udgivet d. 26-09-2017

Danske pioner-landmænd i udlandet fortjener respekt, men de står på skuldrene af det danske landbrugserhverv.

Tekst: Lilli Snekmose, redaktør

Tom Axelgaards enorme landbrugsproduktion i Axzon i Polen, Ukraine og Rusland hviler helt og holdent på danske værdier, dansk know how og dansk genetik. Og det er grundlaget for hans succes.

Så langt kunne han og Karen Hækkerup være enige, da de i aftes (mandag) ved Sydvestjysk Landboforenings debatmøde i Esbjerg diskuterede for og imod fødevareproduktion i Danmark eller i udlandet .

Men Tom Axelgaards kongstanke om, at landbrugsproduktionen skal foregå der, hvor markedet er, kunne Karen Hækkerup naturligt nok ikke tilslutte sig. Hun forsvarede varmt den store danske eksport og fremhævede Landbrug & Fødevares vellykkede arbejde for at åbne nye markeder.

Risiko for spild
- Er lokalt produceret nu også altid bæredygtigt, spurgte hun retorisk og gav selv et svar:

- Mange steder i udlandet mangler der teknologi og viden, så der ikke bliver passet på tingene. Hvad nytter det, at det er lokalt, hvis der er alt for meget spild, og hvis fødevarerne er rådne, før de når ud af fabrikken?

Den store danske landbrugsproduktion må ikke svinde ind til en hjemmemarkedsproduktion, for så vil vores innovationskraft blive svækket, mener hun.

- Danmarks landbrugsproduktion skal gøres op i andet end værdien af så og så mange kilo kød, sagde hun og fremhævede mange eksempler, hvor forskning og udvikling har inspireret til nye, bæredygtige løsninger og givet stor merværdi, for eksempel KMCs udvikling af proteinfoder af kartoffelrester.

- Vi kan kun have udvikling, hvis vi har produktionen, og hvis der sættes penge af til forskning. Betaler du til dansk forskning, spurgte hun drillende Tom Axelgaard.

En anden spørger ville også – med et smil på læben – vide, om Tom Axelgaard ikke nasser lidt på det danske system, når han netop benytter danske avlsdyr og dansk know how.

Jeg nasser ikke

Det var drillerier, der blev besvaret entusiastisk af Tom Axelgaard.

- Jeg nasser ikke, tværtimod bringer jeg det kvalitetsstempel, danske landmænd har skabt, ud i verden. Jeg gør det muligt for Danmark at få solgt endnu mere. Når vores naboer ude i verden ser vores resultater og får at vide, at vi har danske avlsdyr, så bliver de vilde med også at købe danske dyr, lød det.

Og selvom han indlysende nok er overordentlig stolt af at have opbygget en organisation, der i 1. halvår af 2017 næsten nåede 1 milliard kroner i omsætning, så sagde han:

- Axzon var ingenting værd, hvis vi ikke havde dansk innovation!

Hans ”modydelse” er, forklarede han, at han køber dansk inventar og dansk rådgivning, og at han og hans aktionærer hvert år slæber masser af penge til Danmark, som gør landet til et bedre sted at være. Og i øvrigt flytter han i år efter mange år som udlandsdansker privat tilbage til Danmark.
Men Axzons produktion bliver, hvor den er.

Ubegrænsede muligheder

De næsten 200 deltagere i debatmødet lyttede intenst til Tom Axelgaards beskrivelse af de store muligheder for danske landmænd, der vover springet til udlandet.

Han beskrev helt forelsket, hvordan det er at stå med en håndfuld ukrainsk jord i hånden og mærke, hvordan den er helt fri for sand og kun består af rent ler, muld og humus. Man bliver helt svimmel, når man ser den ene 500 hektars mark efter den anden, sagde han.

- Potentialet er næsten ikke til at fatte, sagde han og viste en tabel over de gennemsnitlige udbytter i  hvede i en række lande – sammenholdt med potentialet. I Rusland er det gennemsnitlige udbytte 1½ ton pr. hektar, men potentialet er 5 tons pr. hektar.

- Blev det potentiale udnyttet, kunne verdensproduktionen af hvede fordobles, slog han fast.

Jordpriserne er lave, og mulighederne står og kalder på den danske landmand, der vil producere svin og mælk i Rusland, Ukraine, Afrika, Sydamerika og andre steder, hvor der er underproduktion.

Han lovede ikke den eventyrlystne, at det altid vil være en dans på roser, men han gav tre gode råd:

  • Du skal have en professionel organisation.
  • Du skal ikke lægge ud med noget småt pjatværk.
  • Din ledelsesstil skal bygge på åbenhed, tillid og respekt, og kun ved at forstå dine ansattes baggrund kan du skabe resultater.

Væk fra bulkvarer

Et sidste tip fra Tom Axelgaard gik på at styre væk fra bulkvarer og over i specialproduktioner som svinekød uden GMO, en CO2-neutral produktion, antibiotikafri produktion eller produktioner med særligt høje velfærdsnormer. Axzon har eksempelvis indladt sig på en OUA-produktion til USA med 5000 søer.

- Uden antibiotika skal vi skal være endnu bedre til at passe dyrene, og det lærer vi en masse af, sagde Tom Axelgaard.

Næsten 200 lokale landmænd lyttede opmærksomt til Tom Axelgaards beskrivelse af mulighederne i udlandet.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere