Guld og grønne marker

Udgivet d. 08-02-2018

SAGROs økonomikonference gav svar og rejste spørgsmål

Omkring 100 landmænd og folkevalgte havde torsdag fundet vej til Billund for at blive klogere på en analyse af de 400 tidlige regnskaber, som SAGRO har gennemgået sammen med tre andre rådgivningsvirksomheder.
Og pilen var tydeligt positiv for 2017.

Mælkeproducenterne er samlet set gået fra under- til overskud, så de har kunnet betale ned på kassekreditten.

So-holderne i regnskaberne kunne i gennemsnit investere eller afdrage to millioner kroner mere end foregående år.

På dagen redegjorde medarbejdere fra SAGRO for en tolkning af de langt overvejende positive regnskabstal. Der var dog også løftede pegefingre og en opfordring til at holde fokus på produktionsomkostningerne, da de gode tal et langt stykke var begrundet i høje priser.

Dagen blev rundet af med to fælles indlæg fra CEO i Isabella, Lars Bilde, der underholdende fortalte om sin måde at drive virksomhed på. Han provokerede blandt andet landmændene ved at påpege, at der var alt for få kvinder i landbruget, og at det i hans optik betød langt mindre innovation.
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen gav sit bud på fremtiden for landbruget, som han – stort set – lovede guld og grønne marker – og flere skove.
Det er den voksende middelklasse i lande som Kina, der ifølge Jesper Bo Jensen vil skabe et stort marked for nogle af de rigtigt gode fødevarer, der produceres i Danmark. Høj kvalitet, sporbarhed og et strejf af luksus er noget af det, som det store kinesiske marked efterspørger.

Jesper Bo Jensen undlod dog ikke at nævne nogle af de udfordringer, der også er et vilkår for dansk landbrug – og han mente blandt andet, at reguleringen af landbruget sker på et forfejlet grundlag.

Hvad fik I med hjem?

Thomas Hansen fik bekræftet, at 2017 havde været et godt år. Uden endnu at kende sit eget regnskab mener han, at det ligger i god tråd med de øvrige tal.

- Desuden var det interessant, at høre Lars Bilde, og jeg hæftede mig især ved, at det handler om at gøre forandringerne, før det er nødvendigt, sagde han.
Det gælder på gården med 340 malkekøer ved Rødding, men han ser det lige så vigtigt, at Arla og Danish Crown kommer til at gennemføre forandringer – i tide.

Arla og Danish Crown bør spørge sig selv, om de er skarpe nok, når det handler om innovation, sagde Thomas Hansen.

CEO Lars Bilde, Isabella, brugte eventyrdyrene Peter Plys og Æslet til at forklare sin ledelsesfilosofi.

Bjarne Nørtoft, 400 ha og 1100 årssøer

- Jeg håber, jeg kan matche de første regnskaber, sagde Bjarne Nørtoft, der løbende har et skarpt overblik over produktionen, så han ved, hvornår det er nødvendigt at foretage justeringer.

Bjarne Nørtoft, 400 ha og 1100 årssøer

Thomas Hansen, mælkeproducent, Rødding

Arla og Danish Crown bør spørge sig selv, om de er skarpe nok, når det handler om innovation, sagde Thomas Hansen.

Thomas Hansen, mælkeproducent, Rødding

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere