Landmænd skal være klima-ambitiøse

Udgivet d. 12-03-2019

Generalforsamling i Sydvestjysk Landboforening var præget af klimadebat.

Tekst: Lilli Snekmose

Danske landmænd er supereffektive. I en årrække er der her i landet blevet produceret stadig mere, samtidig med at miljøbelastningen falder. Dermed er grundlaget skabt for at tage skridtet og lægge en ambitiøs plan for at gøre dansk landbrug klimaneutralt i 2050. I tråd med, hvad Danish Crown og Arla har gjort i den forløbne uge.

Sådan lød de tanker, som direktør i Landbrug & Fødevarer, Morten Høyer, i aftes præsenterede på generalforsamlingen i Sydvestjysk Landboforening.

Han havde bedt om taletid for at præsentere en storstilet plan, som Landbrug & Fødevarer er ved at formulere. Inspirationen kommer fra det vindmølleeventyr, der blev startet, da der gennem 12 år blev givet milliardstøtte fra det offentlige, og som blandt meget andet har resulteret i, at ca. halvdelen af det danske strømforbrug dækkes af vindkraft.

- Vi skal udnytte, at vi i Danmark er så dygtige til at producere fødevarer med den mindste CO2-belastning. Ud fra et globalt klimahensyn vil det altså være helt forkert, hvis produktionen flytter til andre lande, forklarede han.

Men skal landbruget være klimaneutralt kræver det store investeringer, og her kommer sammenligningen med vindmølleindustrien ind i billedet: Der er brug for et tilsvarende partnerskab, hvor samfundet investerer i at landbruget går forrest med klimavenlig fødevareproduktion, som kan inspirere resten af verden. På samme måde, som vi har inspireret på vindmølleområdet.

- Det vil give os en helt anden samfundsaccept – og også højere priser på vores produkter, forudser Morten Høyer.

Skeptikere

Deltagerne på generalforsamlingen lyttede alvorligt, men spørgsmål fra salen afslørede også en vis portion skepsis.

Hans Jørgen Tøstesen kaldte det ”københavneri”, og han frygtede, at landbruget aldrig vil blive kompenseret ordentligt. I stedet for at snakke dem efter munden, skulle landbruget hellere sælge nogle hektar efterafgrøder til de københavnere, der vil ”det der miljø så fandens møj”.

Karen Kjær

Hans Jørgen Tøstesen

- Jeg forstår godt hvad du mener. Men det her er betinget af, at de danske politikere vil være med, og vi kommer stensikkert kun i gang, hvis der kommer en stor pulje til udtagning af jord til natur, svarede Morten Høyer og henviste til den nye aftale mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer om netop det.

Karen Kjær var også kritisk:

- Vi er allerede de mest klimaeffektive. Så vi skal da slå meget mere på, at vi er en del af løsningen. Jeg synes, vi finder os alt for meget i at få tæsk, sagde hun.

Morten Høyer svarede, at hvis man er træt af at få tæsk, så vil en offensiv plan for et klimaeffektivt landbrug netop kunne bringe landbruget ud af den omdømmemæssige bakkedal, erhvervet befinder sig i nu.

- Vi kan enten selv tage skeen i den anden hånd og vise vejen - alternativt kører politikerne os over, og så er det dem, der bestemmer, hvordan vi skal reguleres, sagde han.

Fakta

Klima- og miljøpolitik er blevet det emne, som vælgerne sætter højest på den politiske dagsorden.
I 2010 lå det emne langt nede på listen over emner, der optog vælgerne.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere