Mejeriingeniør dyrker hør, havre og hamp

Udgivet d. 16-10-2017

Mel og olier er produkterne, som den tidligere mejeriingeniør og "mælkemand" nu producerer som nyetableret økologisk landmand.

Tekst: Steen Ancher, chef for kommunikation i SAGRO

Søren Jensen, Vildbjerg, er gået en noget kringlet vej for at få foden under en gård. Og gården – ja, den er heller ikke en almindelig en af slagsen.

Hans forældre, Johannes og Korna, der begge er agronomer, valgte nemlig i 1999 at omlægge til økologisk drift. I 2006 lukkede de den konventionelle svineproduktion og produktion af frilandsgrise og gik over til at producere olier og mel. Denne produktion var egentligt startet ved, at forældrene havde købt en presser, som kunne lave rapsolie, der kunne hældes på gårdens ombyggede traktormotor.

- Det lugtede altid lidt af friture, når traktoren kørte, husker Søren Jensen.

Flemming Leth og helsekost

Hans far var rådgiver i flere af de lokale rådgivningsselskaber, før han blev fuldtidslandmand. De 80 hektar blev efterhånden sået til med blandt andet korn, raps og hørfrø til blandt andet linolieproduktion, som var meget i fokus, da hele Danmarks handyman, Flemming Leth, tit gjorde opmærksom på linoliens fortræffeligheder som blandt andet imprægneringsmiddel.

Men det var også som fødevarer eller tilskud, at olier, mel og proteiner var meget i fokus.

Frøenes kvaliteter med et stort indhold af Omega 3 fedtsyrer tiltalte et stadig mere kost-bevidst publikum.

- Min mor tog en kostvejlederuddannelse og fik et netværk inden for helsekostbutikker, ligesom de begyndte at levere til grossisten Helsam.

- Der var en trend, dér i slutningen af 90’erne, og det var jo interessant at konstatere, at der pludselig var rødbede-frikadeller på menuen, når vi kom hjem.

Parret havde i første omgang etableret salg fra gården og udvidede efterhånden markedet til at dække hele Danmark.  Søren Jensen, der var startet på Landbohøjskolen i København havde tit olier med til københavnske helsekostbutikker, når han havde været hjemme på gården.

Gårdens hørfrø-olie er i kender-kredse nemlig meget velanskrevet for en høj kvalitet.

Det handler om biokemi

Søren Jensen voksede op på gården og var en del af det praktiske arbejde. Her fandt han interessen for det biokemiske, som er en væsentlig del af den viden, der er i spil i forhold til olier og kosttilskud.

- Jeg var nok den eneste i skolen, der fandt kemi spændende, siger han.

Efter gymnasiet fulgte han sine to ældre søskende til København, hvor de læste til henholdsvis dyrlæge og agronom. Undervejs i sine egne studier valgte Søren Jensen mejeri som sin retning.

Efter endte studier kom han til udviklingsafdelingen i DSS i Silkeborg, hvor han arbejdede med membraner til separation af de forskellige bestanddele i mælk. Han ville dog gerne lidt tættere på selve mælkeproduktet, og han kom efter en årrække til Arla Foods’ udviklingsafdeling i Nr. Vium.

Da han havde været dér nogle år, begyndte hans forældre at tale om overtagelse af gården derhjemme. Og hverken søsteren, der har dyrlægepraksis, eller broderen, der er svinerådgiver ved Danish Crown, var interesserede.

- Det modnede sig hos mig gennem nogle år, før jeg tog beslutningen, fortæller Søren Jensen, der overtog driften august 2016, mens han sammen med hustruen Vibeke og de to børn først rykkede ind på gården i februar 2017.

For ham har det været vigtigt, at han skulle drive et økologisk brug.

- Jeg kan jo se, at mine venner uden for landbruget går efter økologi, så jeg tror, der er en fremtid i det, siger han.

Høst til middel

Søren Jensen har haft sin første egentlige høst, som var omkring middel. Selv om han kendte til driften, er han alligevel overrasket over den arbejdsbyrde, der ligger i at være landmand.

- Det er slut med de 37 timer om ugen. Til gengæld er lønnen ikke så høj, griner han.

Forsøg med boghvede

Selv om Søren Jensen har masser at gøre med at få skovlen under driften, har han i år alligevel valgt også at forsøge sig med at producere boghvede.

- Jeg har fået en fornuftig høst, og nu skal jeg så se, hvilket udbytte jeg kan få, siger han.

Der er ikke ret mange, der producerer boghvede i Danmark, så han er spændt på, om det kan blive et fremtidigt produkt.

Nyborggård har en lille gårdbutik, hvor der sælges mel og olier fra egen produktion. Sammen med salg fra netbutik udgør det omkring 25 procent af gårdens salg. Den resterende del sælges via grossister.

Fakta

Avlen på Nyborggard fordeler sig på cirka

  • 50 hektar hør
  • 20 hektar rug
  • 15 hektar havre
  • 10 hektar vårhvede
  • 8 hektar hamp
  • 3 hektar boghvede

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere