Varde Kommune uddelte priser til landmænd

Udgivet d. 25-01-2018

”Årets unge landmand” og årets ”Iværksætter- og udviklingspris” hædrer lokale landmænd.

Alle landmænd i Varde kommune bliver fremover én gang om året inviteret til stormøde på byens rådhus. Initiativet er spritnyt, og onsdag aften (24. januar) var første gang. 130 landmænd mødte op og fik serveret en god omgang stegt flæsk med persillesovs, inden aftenens program rullede sig ud.

Der var indlæg ved formanden for Plan & Teknik, Preben Friis Hauge, formand for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen, og borgmester Erik Buhl var også til stede.

Et højdepunkt var uddelingen af to helt nyindstiftede priser, som Varde Kommune også fremover vil uddele. Det var prisen som ”Årets unge landmand” og ”Iværksætter- og udviklingsprisen”.

Modtager af den første pris blev Kristian Schmidt Sørensen fra Årre, der får prisen for - sammen med sin far - at have sørget for vækst uden at gå på kompromis med miljø eller æstetik. (Foto: Torben Worsøe)

På Tranbjerg Østergaard er slagtekalveproduktionen over de seneste 7 år udbygget fra 930 producerede tyre til i 2018 at have rammerne til at producere 3.550 tyre. Prisen blev overrakt af Preben Friis Hauge.

Af kommunens indstilling fremgår det, at Kristian altid har fokus på det rationelle i opbygningen af ejendommen, så han i dag står med et moderne staldanlæg, hvor staldene er lyse og venlige. 

Søndergård I/S, Næsbjerg, er valgt som modtager af Iværksætter- og udviklingsprisen 2017. Fra venstre er det brødrene Dan og Bo med borgmester Erik Buhl i midten og deres far, Leif Søndergaard til højre. (Foto: Torben Worsøe).

På Møgelbjergvej 7, Næsbjerg står i dag et topmoderne staldanlæg til mælkeproduktion. Leif Pedersen og sønnerne Dan og Bo har vist tro på fremtiden og bygget nye stalde til køerne.

”Går man en tur igennem de nye stalde, oplever man ro og drøvtyggende køer. Køerne slapper af i deres senge, hvor madrassen er skiftet ud til fordel for sand – til køernes store fornøjelse. I de nye stalde er der indtænkt teknologi, der sikrer lavest mulig miljøpåvirkning af omgivelserne, men som samtidig optimerer køernes velfærd.

Ved at etablere et skrabeanlæg i alle gyllekanaler, reduceres ammoniakfordampningen fra husdyrbruget betragteligt og samtidig muliggør det, at sandet fra køernes senge kan skrabes ud af kanalerne. Det er teknologi, der kombinerer miljøhensyn og ønsket om gode produktionsresultater,” står der i kommunens begrundelse.

På landbrugsmødet hørte deltagerne også indlæg af landmand Uffe Bie, der fortalte om hverdagen efter konkursen, og hvordan skiftet fra ejer til ansat på gården har været.

Martin Lund Madsen, Bramming, er gået den modsatte vej. Hans beretning handlede om, hvordan én ejendom er blevet til 30, og hvilke udfordringer det har givet driftsledelsesmæssigt, økonomisk, miljømæssigt og personligt.

Fakta

Det nye, årlige møde med landbruget er Varde Kommunes idé.

Arrangementet 24. januar var det første af sin art.

De 130 deltagere lyttede til indlæg fra andre landmænd og sidste nyt fra forvaltningen om kommende kampagnetilsyn, etablering af et system med én kontaktperson m.m.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere