Skriftlighed. Alle opsigelser bør laves skriftligt – og så vidt det er muligt, skal medarbejderen skrive under på, at de har modtaget opsigelsen. Hvis medarbejderen ikke vil underskrive opsigelsen, skal den sendes med afleveringsattest med Post Nord. Men husk, at det tager et par dage, og opsigelsen først betragtes som kommet til medarbejderens kendskab, når den er afleveret i postkassen. Er det en medarbejder, som du normalt mailer med, kan opsigelsen sendes pr. mail.
Husk at opsigelsesvarslet jvf. ansættelseskontrakten overholdes. Er der tale om en midlertidig ansættelse, og der ikke er aftalt et varsel, er du bundet af aftalen, indtil den udløber.
Du skal endvidere tage stilling til, om der kræves en saglig begrundelse.
Hvis ikke alle medarbejdere skal opsiges, skal du vurdere, om der er medarbejdere, som har en særlig beskyttelse.
(Spørg din rådgiver hos SAGRO, hvis du er i tvivl).
Har medarbejderen en bolig som en del af ansættelsesforholdet, skal det besluttes om lejemålet skal opsiges, eller der skal laves en ny lejekontrakt.
Hvis det er medarbejdere, som forlader landet, kan det være en stor hjælp for dem, hvis I:
– sørger for, at de bliver frameldt folkeregistret,
– får anmodet om udbetaling af feriepenge,
– hjælper med kontakt til SKAT m.m.
Se infomaterialet i dokumentet Leaving Denmark.
Hvis der er tale om en praktikant fra 3. land, er ansættelsesaftalen uopsigelig efter prøvetidens udløb. Prøvetiden er lig med 1 eller 2 måneder. Det kan dog være muligt at finde en ny praktikplads til praktikanten, MEN der skal søges om og udstedes et nyt visa, før praktikanten må starte med at arbejde et nyt sted.
Er der tale om en fodermester eller driftsleder, vil det fremgå af brevet, I fik tilsendt sammen med arbejdstilladelsen, at I er forpligtet til at informere Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), hvis medarbejderen fratræder.
JA!
Sygdom med Covid-19 kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet. Den vil enten skulle behandles som en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom afhængigt af den sygdomsramtes udsættelse for smitte i forbindelse med arbejdet.
Det er som udgangspunkt en betingelse, at diagnosen Covid-19 er stillet. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er mistanke om sygdommen.
Hvis Covid-19 anerkendes som en arbejdsskade, kan medarbejderen få erstatning efter de almindelige regler i arbejdsskadesikringsloven, bl.a. ved varige følger eller dødsfald.
Arbejdsgivers anmeldepligt
En arbejdsgiver skal anmelde sygdomstilfælde med Covid-19, når følgende betingelser er opfyldt;
Der skal ikke ske anmeldelse alene på grund af smitterisiko eller karantæne på virksomheden.
Anmeldelse skal ske i Arbejdstilsynets og AES’ fælles digitale anmeldeportal EASY.
JA. Både ejer og medarbejdere kan oprette deres CV på karriereilandbruget.dk
SAGRO håndterer selvfølgelig dine data korrekt i forhold til GDPR-regler og automatisk sletning efter 6 måneder.
Frem til den 1. januar 2021 gælder følgende: Når sygdommen skyldes Covid-19, er der refusion fra 1. sygedag – dog under forudsætning af, at I opfylder beskæftigelseskravet overfor kommunen. Det gælder både dig som ejer og dine medarbejdere.
Uanset om det er dig eller din medarbejder, er det vigtigt, at du får det anmeldt via nem-refusion. For at søge om refusion fra 1. fraværsdag, skal du vælge årsagen ”Andre årsager” og angive ”Covid-19” i fritekstfeltet.
Anmeldelsesfristen er 5 uger efter første sygedag for dine medarbejdere og 3 uger efter første sygedag, hvis du som ejer selv er syg med Covid-19.
Det er vigtigt, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en konkret vurdering af:
Reglerne for beregning af dagpengesatsen er noget kringlet og ikke helt logisk.
Det betyder, at nogle selvstændige vil få en meget lav sats, i værste fald en sats tæt på nul, hvis de ophører og ledigmelder sig nu.
Hvis de venter med ophør og ledigmelding til efter den 1/7-2021, vil de i stedet kunne få en meget højere sats, måske endda maks. dagpenge.
For andre vil situationen være omvendt.
Der kan maks. fås 19.083 kr./måned i dagpenge (2020-sats).
For at kunne melde sig ledig, skal virksomheden være ophørt.
Det vil føre for vidt her at beskrive de mange muligheder for at opfylde kravet om at være ophørt.
Det skal blot nævnes at du for eksempel ikke behøver at have solgt minkskind eller minkfarm for at være ophørt.
Det er derfor vigtigt, at du kontakter din rådgiver for at få et overblik over din konkrete situation!
Det er vores bedste bud, at du skal vente. Så længe der usikkerhed omkring betingelserne for ekspropriation, bør du ikke foretage dig noget, der kan forringe værdien af din ejendom og de aktiver, du har.
Hvis din farm har været smittet, kan du indgå i en underleverandøraftale med FVST, hvis du bliver godkendt til dette.
Der er to typer af aftaler.
Aflivning, rengøring og desinfektion af farmen
Dette er en fastprisaftale hvor du afregnes pr. avlstæve og den ledige kapacitet. Helt konkret afregnes der 439,10 kr./avlstæve og 239,20 kr./ledig kapacitet.
Rengøring og desinfektion af farmen
I denne aftale forestår FVST aflivningen og bortskaffelsen af de døde dyr, men du skal sørge for, at din farm bliver rengjort og desinficeret til plasmacytose niveau. Dette er også en fastprisaftale, hvor der afregnes pr. avlstæve og den ledige kapacitet. Helt konkret afregnes der 394,90 kr./avlstæve og 239,20 kr./ledig kapacitet.
Du kan finde Fødevarestyrelsens anvisning om rengøring og desinfektion her.
Du kan finde Fødevarestyrelsens anvisning om håndtering af husdyrgødning her
Fastprisaftale (Aflivning, rengøring og desinfektion)