Skaber gourmet-is af mælk

Udgivet d. 24-05-2016

 

Engmark Is ved Give har eksisteret i to år – og går ikke på kompromis med prisen

 

 

Tekst: Lilli Snekmose

 

Smag og kvalitet betyder alt for Tina Tving Bruun. Derfor er hendes is fremstillet af de reneste råvarer, baseret på lokale råvarer. Og håndstøbt, selvfølgelig!

Masser af arbejde og et autentisk produkt giver en høj pris, og den holder Tina fast i. Hendes is koster 65 kr. for en halv liter, og en pindis koster 35 kr. Restauratører eller forhandlere, der har forsøgt at handle med Tina om pris, er blevet afvist.

- Jeg går ikke ned i pris. Jeg ved, hvad jeg har lagt i produktet, og hvis jeg går på kompromis med prisen, så får jeg ikke en merpris for at forædle mælken til is – og det vil jeg have. Hele udgangspunktet var jo, at vi ville have en merpris for vores råvare, fortæller hun.

Og der er kunder, der vil betale. Sidste år blev 10.000 liter mælk brugt til isproduktion. Alligevel svarer det kun til mælken fra 1½ ko ud af de 200 økologiske jerseykøer, der findes på Engmark.

- Hovederhvervet er stadig mælkeproduktionen til Thise Mejeri, understreger hun.

Men hvorfor ikke skalere op og udvide markedet yderligere? 

Fordi man skal have sjælen med, forklarer Tina. Hun har forsøgt sig med fremstød i København, og i et par måneder blev hendes is forhandlet i Torvehallerne.

- Det gik strygende, når solen skinnede, men der var også døde perioder. Erfaringen var sådan set positiv, og københavnerne kunne li’ isene. Men vi har droppet det, og jeg tager kun København op igen, hvis vi bliver opsøgt af nogen, der ønsker at samarbejde med os. 

I Jylland er der fire forhandlere, hvoraf én er i Aarhus, og ellers rækkes isene over disken i Tinas egen gårdbutik på Engmark, hvor hun også har udvidet sortimentet med fersk og frosset kød fra deres eget jerseykvæg.

Engmark Is har også succes med den specialfremstillede is-cykel, som bliver brugt til salg af is ved diverse events, fødevaremarkeder, dyrskuer og lignende.

 

 

1/2 liter Engmark Is koster 65 kr. 

Enkeltispinde 35 kr. 

 

 

Læs også:

Alternativet er ikke sjovt at tænke på

Tror på marked for gamle kornsorter

Har års traditioner for at afsætte landbrugets produkter til andelsselskaber vænnet os af med at tænke kreativt og i virkeligheden kvalt alt privat initiativ?

Eller er der en anden forklaring på, at mange danske landmænd kæmper en kamp for at blive mere effektive til at producere det, de allerede gør – mens kun de færreste leder efter muligheder for at udvikle virksomheden og gøre noget, der måske kan give en bedre indtjening?

Når priserne på konventionelt kød og mælk – for gud ved hvilken gang – igen faldt, så har mange landmænd levet efter devisen ”if trouble, then double”. Mere mælk, flere grise – mer', mer', mer'!

Færre har set på mulighederne for værditilvækst. Og det er måske bagsiden af andelsbevægelsen. Efter i generationer at have haft andre til at tage sig af produktudvikling og salg, så kræver det selvtillid at sadle om. At træde ud af trædemøllen og skabe noget alternativt.

Temaet handler om landmænd, der har tænkt nyt, og som i større eller mindre målestok prøver at skabe vækst og forretning på deres idé. Fordi de vil noget andet.

 


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Cookie- og privatlivspolitik på www.sagro.dk

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på sagro.dk og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på sagro.dk accepterer du vores brug af cookies. Læs mere

Jeg accepterer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere