Kraftigt forsvar for kødproduktion

Udgivet d. 22-11-2018

Bliver Mette Frederiksen ikke statsminister, kan hun blive sælger for Danish Crown. Munter ordveksling til politisk stormøde.

Det er noget pjat at tro, at man kan redde klimaet ved at lade være med at spise kød. Produktionen skal bare være bæredygtig - og I er på rette vej, sagde Mette Frederiksen.

- Dansk landbrug er et guldæg – og diskussionen om kød er hysterisk!

Det var nok de færreste af de godt 200 landmænd, der onsdag aften var taget til Billund for at høre Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, der havde ventet at høre udtalelser af den art fra den socialdemokratiske partiformand. Men Mette Frederiksen rullede sig ud med en flammetale og et forsvar for erhvervet:

- Jeg spiser kød hele året rundt, og det er noget pjat at tro, at vi redder hele klimaproblematikken ved at få det hele til at handle om kød. For ved I hvad – CO2-udslippet fra de flyvemaskiner, folk tager for at fortælle hinanden, at de ikke skal spise kød – er et langt større problem. Vi skal have proportionerne i orden, og selvfølgelig kan vi lave en bæredygtig produktion, lød det entusiastisk fra Mette Frederiksen, der rundede af med at sige, at den danske landbrugsproduktion er et guldæg i hånden, fordi det konkurrencemæssigt bliver afgørende, at danske landmænd har højere dyrevelfærd og et mindre klimaaftryk.

- I bliver skældt ud, men på relativt få år er det lykkedes at skabe et landbrug, der er bedre end sit ry og omdømme. Det er klart, at vi har grundvand og natur at passe på – tingene skal være i balance – men I er på rette vej, og fødevareklyngen er en af Danmarks absolut største styrker, roste hun.

- Diskussionen for og imod landbrug må forstumme.  At være dansker er at leve i et landbrugsland, og at producere vores egen mad er en del af vores identitet. Når vi er så gode til det, hvorfor i alverden skulle vi så stoppe, spurgte hun retorisk.

Hvad med legekammeraterne?

Kristian Thulesen Dahl var også fuld af lovord for landbruget:

- Landbruget er helt unikt og kulturbærende, og I bidrager allermest til et Danmark i balance, fordi I skaber omsætning og liv på landet, sagde han.

Han og Mette Frederiksen stod i virkeligheden ikke langt fra hinanden, og det konstaterede Kristian Thulesen Dahl da også. Dog med en vigtig tilføjelse: Det er mest dine legekammerater, jeg er bange for!

Det er dine legekammerater, jeg er bange for, Mette, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

- Men jeg håber, at dine signaler her i aften om et bredt samarbejde betyder, at hvis regeringen bliver skiftet ud, så er det ikke på landbrugsområdet Uffe Elbæk og Pernille Skipper og kompagni får lov fuldstændig at ødelægge det, vi har gang i.

- Halvdelen af de i alt 30 punkter i landbrugspakken er udmøntet eller undervejs.  Står det til os, så holder vi fast i at få gennemført resten - også efter et valg, sagde han, og han gav også tilsagn om, at partiet er parat til nye hjælpeinitiativer, når tørkehjælpepakken skal evalueres efter nytår.

Fra Kristian Thulesen Dahl var der også løfter om bedre vilkår for generationsskifte via sælgerpantebrevsmodellen og opbakning til at finde ressourcerne til at foretage en kvalitetsvurdering med henblik på at pille langt flere mindre vandløb ud af vandplanerne.

Hvorfor får vi ikke stabilitet?

Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Landboforening, udtrykte sikkert mange af deltagernes tanker, da han i et spørgsmål undrede sig over, hvor for det er så svært at få flertal i folketinget til forbedringer for landbruget – ”det er jo helt fantastisk at høre alt det, I gerne vil. Statsministeren vil jo det samme, og så kan jeg da regne ud, at det bliver langt over 90 mandater”, sagde han og kritiserede, at Socialdemokratiet sprang fra landbrugspakken i 2015.

- Det var et politisk valg. Vi var ikke med, fordi den ikke ramte den helt rigtige balance mellem landbrug og miljøhensyn. Derfor kan det godt være jeres langsigtede interesse, hvis der bliver mere skelet til miljøet, fordi det giver mulighed for et stabilt flertal hen over midten, svarede Mette Frederiksen.

Jysk Landbrug stod bag det vellykkede arrangement, der også fik kraftig medieopmærksomhed.

Hvis du ikke bliver statsminister, kan du blive sælger i Danish Crown, lød den kvikke kommentar fra Finn Klostermann, direktør i Danish Crown Beef, da  Mette Frederiksen havde leveret sin forsvarstale for dansk kødproduktion.

Stormødet fik stor mediedækning

 

Hvis I er så enige, hvorfor er der så ikke flere brede forlig hen over midten, spurgte Sven Agergaard, formand for Herning-Ikast Lbf.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere