Kreativ bogføring er ved at ødelægge vores miljøindsats

Udgivet d. 26-07-2017

En fuldstændig uholdbar situation for landbruget og det danske samfund, mener Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

Indlæg fra Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening:

Folketinget har på baggrund af rapport udarbejdet af Århus Universitet, med kreativ bogføring og manipulation med statistiske modeller, vedtaget vandplaner, der betyder, at landbruget skal reducere kvælstofudledningen med 13.000 tons frem mod 2027. I landbruget vil vi tage vores del af ansvaret for at få et bedre vandmiljø, men vi må kræve at indsatsen skal tage udgangspunkt i fakta og ikke kreativ bogføring.

Reduktion på 200 % - kan man det?

I landbruget, kan vi ikke have tillid til beregninger, der viser, at vi til visse dele af Limfjorden samlet set skal reducere udledningen med 200 %. Det er selvfølgelig helt absurd, at noget skal reduceres med mere end 100 %. Den videnskabelige redelighed ville her være at stoppe op og spørge om modellerne, der ligger bag disse reduktionsmål fungerer. Det gør man dog ikke. I stedet opfinder de lærte modeller, der - vupti - omskriver de umulige 200 % til 75 %. Og reduktionsbehov, der er mellem 100 og 200 %, omskrives til 50 %, og med det som udgangspunkt fastsættes vores reduktionsmål.

Som landmand, men også som samfund, kan det være svært at forstå, hvordan sådan noget makværk kan få lov at styre vores miljøpolitik. Vi snakker ikke kun om, at jord skal tages ud af dyrkning, nej vi snakker om, at mange arbejdspladser også vil forsvinde som følge af, at forskere har en lige lovlig kreativ tilgang til virkeligheden.

Det er derfor svært for os ikke at få det indtryk, at det er en tro på behovet for kvælstofreduktioner, der styrer regnearbejdet og ikke omvendt.

Undskyld mig, men det er også mere end tankevækkende at opleve, at hvis deres modeller siger, der ikke er behov for kvælstofreduktioner, så har modellen svaret forkert, og så skal den udskiftes. Hvis modellen siger, der er brug for umulige reduktioner på mere end 100%, så manipuleres reduktionsbehovet ned af hensyn til modellens troværdighed.

Vi forstår godt, at beregningsopgaverne kan være svære, da tilstanden i vandmiljøet jo ikke ændrer sig så snart, der bliver tilført mindre kvælstof. Miljøtilstanden som følge af vores ændrede næringsstoftilførsler og dyrkningsmetoder de sidste mange år har medført en reduceret kvælstofudledning, og måske er vi fremme ved, at vi har nået reduktionsmålene, men videnskabens kreative bogføring og usikkerhed i beregningerne har desværre bragt os i en så uholdbar situation, at ingen har tillid til beregningerne.

International evaluering

Landbruget forventer derfor, at det internationale ekspertpanel, der skal evaluere de danske kvælstofmodeller kan se, at her er noget, der skal laves om.

Kravene til landbruget skal bygge på fakta og solid faglighed – og ikke en modeleret pseudo-virkelighed.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere