Martin Merrild uden filter

Udgivet d. 07-06-2017

På havestole i det rummelige værksted på Hedebo I/S mødte 32 landmænd fra Sydvestjysk Landboforening onsdag Martin Merrild i øjenhøjde.

Tekst: Lilli Snekmose, redaktør

Afstanden fra den almindelige landmand til Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, opleves pludselig som meget kort, når formanden - som i dag, onsdag, i Lustrup ved Ribe - sætter sig midt på gulvet i værkstedshallen og snakker med de fremmødte landmænd.

32 medlemmer af Sydvestjysk Landboforening var kørt til Lustrup for at få den direkte dialog med formanden.  Arrangementet foregik hos den nyvalgte formand for Sydvestjysk Landboforening, Niels Laursen.

På grund af mange spørgsmål og en stor diskussionslyst blev det til en snak om frihandel, amerikansk protektionisme og danske landmænds muligheder på markederne. 

På den hjemlige front var der stærk utilfredshed med detailhandlens kortslutning af markedet - for eksempel COOPs fravalg af buræg. Forbrugerne skal have lov at bestemme selv, var der enighed om.

Omvendt skal danske landmænd afstå fra at fremstå reaktionære, når andelsselskaberne vil producere mælk fra køer, der ikke har fået genmodificeret foder, eller svinekød fra svin, der aldrig har fået antibiotika, sagde Martin Merrild.

- Den slags vil der komme masser af, og vi kan lige så godt spille med, hvis der er forbrugere, der er villige til at betale en ekstra pris for et specialprodukt.

En del indlæg fra landmændene på mødet handlede om kritik af andelsselskaberne, men det vandt ikke genklang hos Martin Merrild.

- I udlandet findes der så mange små og svage fødevarevirksomheder, som detailkæderne koster rundt med på en måde, som vi slet ikke ser i Danmark. Det skal I ikke ønske jer, slog Martin Merrild fast.

Deltagerne kom fra hele Sydvestjysk Landboforenings område.

Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening, bød lunt og muntert Martin Merrild velkommen.

Se hvilken succes, kartoffelindustrien som andelsselskab i Danmark har opnået, sagde Martin Merrild og sammenlignede med den mangel på indflydelse, sukkerroedyrkerne oplever, efter at sukkerfabrikkerne kom på tyske hænder.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere