Pas på, at arvingerne ikke hænger på gamle aftaler

Udgivet d. 24-03-2023

Solcellerne fylder meget – både fysisk, i landskabet, i dagligdagen og på det mentale plan for mange på landet.

 

Af: Jacob Carl
Advokat, TELLUS Advokater


Der er rigtig mange projekter under udvikling, og det er tydeligt, at solcellerne er politisk korrekte og har medvind i disse tider, hvor energipriser og krigen i Ukraine står højt på dagsordenen.

Der er nok heller ikke mange, der er uenige i, at vi har brug for alternativ energi og grøn omstilling, og der passer solcellerne godt ind.

Vi ved TELLUS Advokater ser mange af de aftaler, der laves, og da der er mange udbydere, ser vi også mange forskellige modeller for, hvordan kontrakterne skrues sammen.

Som lodsejer og en af de mange, der skal lægge jord til et solcelleprojekt, er det vigtigt, at du får en rådgivning, der så vidt muligt hjælper dig sikkert igennem processen. Det er svært at spå om fremtiden, og vi ved ikke, hvordan samfundet ser på solceller om 15 eller 30 år. Vi ser især en udfordring i de kontrakter, hvor der lejes jord ud med 30 års opsigelsesvarsel, eller bare som en 30-årig lejekontrakt.

For mange af de lodsejere, der vælger at leje jorden ud, gælder det, at de overvejende sandsynligt ikke selv ejer ejendommen den dag, kontrakten udløber. Lodsejerne bør derfor drøfte projektet og lejeaftalen med deres arvinger, da det så bliver arvingerne, der står med de udfordringer kontrakten evt. giver for dem. 

Af samme årsag – og flere andre, anbefaler vi, at lodsejerne sælger jorden og tager gevinsten hjem ved salget. Dels får lodsejerne også selv glæde af pengene og giver ikke en ”udfordring” videre til næste generation.

En af de udfordringer vi har med de lange lejeaftaler, er prisen for at rydde op og fjerne solcellerne den dag, kontrakten ophører. I kontrakten afsættes et beløb til dækning af omkostningerne til oprydning og bortskaffelse af de udtjente paneler. Der laves mange modeller, men det er klart at projektudviklerne helst vil betale så lidt som muligt og så sent som muligt.

Det internationale energiagentur har lavet en prisopgørelse i 2016 i forbindelse med, at der blev fjernet en etableret solcellepark fra et område, og nåede frem til, at det kostede 225.000 kr. pr. ha at fjerne og rydde op efter en solcellepark.

Branchen mener, det er alt for meget, og at der vil opstå en hel industri omkring fjernelse og recycling af paneler, men det ved vi jo ikke noget om – det forbliver en teori, indtil vi ser andet, hvorimod de faktiske omkostninger blev konstateret i 2016.

Ved at sælge arealerne undgår lodsejeren – eller dennes arvinger – at blive en del af problematikken.

Hvis lodsejeren om 25 år i en forandret verden hvor solceller f.eks. ikke betyder noget i den alternative energi længere, står med et solcelleprojekt, hvor selskabet bag solcellerne er gået konkurs, har lodsejeren problemet og omkostningerne. Nogle vælger at acceptere dette, andre vælger lejeaftalerne fra og sælger i stedet.

Det er svært at spå om, hvad der er rigtigt eller forkert. I sidste ende er det lodsejeren, der skal træffe den rigtige beslutning – det bør dog gøres på så oplyst et grundlag som muligt. 

 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere