Ny ejerform er din store mulighed som landmand

Du kan som landmand være et godt og interessant aktiv for investorer. Landbruget har nemlig det, som investorer sukker efter – en sund og overskudsgivende produktion

Til gengæld har investorerne dét, som landbruget mangler – risikovillige og ”billige” penge.

Samtidig kan investorer med deres forretningsindsigt være med til at skærpe dit fokus på bundlinjen, men det kræver et opgør med tankegangen om at man som landmand altid har selveje.

Nye tider - nye ejerformer

Landbruget udvikler sig stærkt i disse år, og der sker en konsolidering i branchen. Landbrugsbedrifterne vil derfor blive hastigt større og udvikle sig til landbrugsvirksomheder. Det øger behovet for nytænkning i forhold til ejermodeller- primært for at få ejerskiftet bedrifter til større enheder. Det er ganske enkelt for svært for mange unge landmænd at rejse den nødvendige finansiering. Samtidig vil nye ejermodeller skabe grobund for en stærkere kapitalstruktur/egenkapital til at modstå konjunktursvingninger i erhvervets indtjening.

Som ung og dygtig landmand kan du være det aktiv der søges

Unge landmænd, der ønsker at etablere sig i dag, er rigtigt godt klædt på til at stå som direktør for en virksomhed. Deres uddannelse, deres ”drive”, deres erfaring og engagement og ikke mindst deres vilje gør dem klar til at være en investors bedste kort.

De store bedrifter er i kraftig vækst, samtidig med at dansk landbrug vil opleve en spredning i bedrifternes størrelse.

Men desværre er det slut med, at en enkelt landmandsuddannet person i fri handel kan købe en bedrift med en balance på 50 mio. kr. eller mere. Finansiering som enkeltmandsvirksomhed og med en opsparing på 5-750.000 kr. er ganske enkelt for svær.

Den finansielle sektor vil ikke medvirke, og forbedrede tiltag fra Vækstfonden i etableringslåneordningen er yderst velkommen men rækker ikke til de større bedrifter. 

Varige løsninger

Vi skal i erhvervet være positive overfor selskabsdannelse med personer udenfor landbruget som en del af ejerkredsen. Vi skal se det som et vedvarende samarbejde omkring en virksomhed, som har en styrke til en fortsat udvikling med vækst i størrelse og økonomi – og ikke "overgangs løsninger", hvor den eksterne partner absolut skal købes hurtigt ud igen.

Landbrugserhvervet kan desuden opnå megen læring ved at få personer fra andre erhverv ind i ejerkredsen. De kan give nye input til ejerledelsen. Stærkere fokus på reel lønsomhed og forretning kan medvirke til, at landbrugsvirksomheder bedre kan opnå større indtjening og opbygning af egenkapital og samtidig større styrke til at klare konjunktursvingninger i indtjeningen. 

For investorer er landbruget interessant, fordi der er gode indtjeningsmuligheder. De dygtige landmand kaster gode resultater af sig, og priserne på ejendomme er historisk lave.

Din indflydelse er vigtig

Vi har i SAGRO arbejdet intenst med nye ejermodeller på større landbrugsvirksomheder. Vi har ud fra mange års erfaring udviklet et stærkt koncept, der allerede har stået sin prøve i en del ejerskifter med eksterne investorer i ejerkredsen.

Erfaringerne er positive blandt de unge og investorerne, som medvirker. Vi er tilhænger af den model, hvor den unge har en ejerandel på min 50% og den bestemmende indflydelse. Herved sikrer vi, at de unge får andel i indtjening og konjunkturgevinster fremover og ikke mindst indflydelse på landbrugsvirksomheden, som de er yderst veluddannede til at være ejerleder i. 

Selvejet er dermed intakt i disse modeller, men selveje sammen med andre. Og som de unge siger: ”Det er sjovere at tjene 50% af 3 mio. kr.  sammen med andre end 100% af 1 mio. kr. 

Derfor: Landbrugserhvervet - både i erhvervet, i rådgivningen og i organisationerne bør være åbne for nytænkning omkring ejermodeller for fremtidens landbrugsvirksomheder. 

Du kan læse om nogle af vores cases hvor vi har hjulpet landmænd med finansiering gennem INVÆKSTOR-modellen.

Ønsker du at vide mere om dine muligheder for etablering, udvikling af besætningen, ejerskifte eller generationsskifte via INVÆKSTOR-konceptet, så kontakt cheføkonom Morten Dahl Thomsen på tlf. 2165 6170

Case: Etablering

Brødrene Thing købte herregården Rammegård med 380 hektar god agerjord. Etableringen lykkedes med hjælp fra en investor.

Læs hele casen i Landbrugsavisen her

 

 

Case: Etablering

Morten Jacobsen er mindre afhængig af bankernes lånesatser og renter, fordi en investor skød kapital i etableringen. Læs hele casen i Landbrugsavisen her

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Morten Dahl Thomsen Morten Dahl Thomsen Cheføkonom 96 29 68 50 21 65 61 70

Aktuelle arrangementer

HERNING – Spar tid ved at skabe overblik, digitale værktøjer og metodetips
HERNING – Spar tid ved at skabe overblik, digitale værktøjer og metodetips 18-04-2024 kl. 15:00

Investér to timer denne eftermiddag i at opgradere dine arbe…

KOLDING – Få bæredygtighed og ESG til at blive en del af din strategi
KOLDING – Få bæredygtighed og ESG til at blive en del af din strategi 19-04-2024 kl. 9:00

Kom og hør om, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed og E…

ONLINE – L&F indbyder til webinar om præcisionsforædling
ONLINE – L&F indbyder til webinar om præcisionsforædling 25-04-2024 kl. 14:00

Kan de nye præcisionsforædlingsteknikker give nye sorter med…

Samarbejdspartnere