Mere klarhed over straffen for at køre med mere end 30 pct. overlæs

Udgivet d. 14-09-2023

Hvis man har et stort kørekort, trailer- eller buskørekort, kan et af disse frakendes betinget. Men hvad hvis man slet ikke har et af disse kørekort?

Som mange ved, har der været uklarhed om reglerne for, hvad konsekvensen kan være, hvis man kører med overlæs efter sin traktor. Men det er der kommet lidt mere klarhed over nu, efter at Landbrugserhvervets Færdselsgruppe gik ind i sagen.

Helt præcist har gruppen stillet følgende spørgsmål til Transportministeriet:

"Ifølge Færdselslovens §129 kan stort kørekort frakendes ved overlæs større end 30 pct. Eftersom der ikke kræves stort kørekort for at føre traktorvogntog, kan føreren af et traktorvogntog så frakendes sit kørekort betinget ved overlæs på traktorvogntog større end 30 pct.?"

Svaret er nu kommet, og det er, at man ikke vil kunne få frakendt hverken sit almindelige kørekort eller kørekort til motorcykel betinget. Man kan heller ikke miste sit traktorkørekort betinget. 

Men hvis man har et stort kørekort, trailer- eller buskørekort, kan en af disse frakendes betinget. Det skriver Landtrafik på sin hjemmeside

 

Du kan få skylden ved ulykke

Men selv om konsekvenserne måske ikke er voldsomt store ift. at køre med overlæs, skal man huske, at hammeren kan falde, hvis det ender i en ulykke.

Har man været involveret i en ulykke, hvor overlæsset har været en faktor, risikerer man højst sandsynligt at få skylden. Koster det menneskeliv, kan man også forvente en sigtelse for uagtsomt manddrab, da vægt og køretøjets bremseevne er tæt forbundne. 

Desuden har en tidligere advokatvudering vist, at den ledelsesansvarlige i virksomheden kan gøre erstatningsansvarlig, hvis brugen af køretøjet har været bevidst ulovlig - specielt hvis ulykken skyldes køretøjets forfatning. 

 

Gå bremserne efter

Kan dit vogntog overhovedet nå at bremse helt ned, når du kører 30 km/t, på under 14 meter? Det er nemlig kravet, og derfor er det en god ide at få efterset sine bremser en gang om året. 

Husk, at det ikke kun er slitage, der kan nedsætte bremseevnen. Har man f.eks. fået eftermonteret større dæk for at forbedre køreegenskaberne i marken, kan dette også være med til at nedsætte bremseevnen. Det samme er selvfølgelig gældende, hvis de ikke er rengjorte og justeret efter forskrifterne. 

Selv om en voldsom opbremsning ikke ender i en ulykke, kan det stadig blive en meget dyr fornøjelse, hvis ikke bremserne virker, som de skal. Det kan resultere i en stor varmeudvikling og give spåner i olien. Dermed kan man stå med en stor regning til vedligeholdelse til hydrostater og andre ting i traktoren. 

Bremserne kan efterses på et værksted, der råder over en agrobremseteststand.

Svaret er nu kommet, og det er, at man ikke vil kunne få frakendt hverken sit almindelige kørekort eller kørekort til motorcykel betinget. Man kan heller ikke miste sit traktorkørekort betinget. "

Tips om bremser

  • Husk, at du skal kunne nedbremse dit vogntog fra 30 km/t på under 14 meter.
  • Få udført en bremsetest mindst en gang om året.
  • Få altid en bremsetest med handlen, når du køber ny vogn eller redskaber - ikke kun ved brugte køretøjer.
  • Vedligehold og rengør bremserne efter forskrifterne. 

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere