Satellitkontrol af græs- og brakmarker – trafiklysmodel

Udgivet d. 16-10-2019

Tjek dine marker og undgå en sanktion.

Af planterådgiver Thomas Harbo

I Landbrugsstyrelsens (Lbst) trafiklysmodel til vurdering af aktivitetskravet på græs- og brakmarker i internet markkort (IMK) har du fra i går den 15. oktober kunnet finde godkendte – altså grønne marker, og røde marker, hvor Lbst vurderer, at aktivitetskravet ikke har været opfyldt den 25. september.

Aktuelt er der stadig også gule marker på kortet, og her er Lbst's vurdering, at arealerne lever op til aktivitetskravet, og der vil blive udbetalt fuld støtte.

Alle røde marker, hvor Lbst altså vurderer, at aktivitetskravet IKKE er opfyldt, bliver kontrolleret fysisk fra den 28. oktober. Frem til det denne dato kan du trække "røde marker" ud af årets ansøgning, så du undgår en sanktion. Der er dog også i perioden frem til den 28. oktober risiko for at få en anden arealkontrol, hvor også de røde marker kan blive underkendt. Viser en fysisk kontrol, at aktivitetskravet ikke er opfyldt på grønne og gule marker, vil disse også kunne underkendes.

 

Figur 2 Fra den 15. oktober kan du se røde marker i IMK, hvor Lbst vurderer, at aktivitetskravet ikke er opfyldt (Kilde: Landbrugsstyrelsen, IMK)

Du kan se kortet med grønne og evt. røde marker ved at logge på www.tastselv.fvm.dk, ligesom kortet også vises på www.landmand.dk.

Hidtil har der været mange fejl i den satellitbaserede kontrol, hvor f.eks. omdriftsmarker med slætgræs og grønkorn eller helsæd med kløvergræsudlæg eller rajgræsefterafgrøde har været gule, så det gælder om at være opmærksom på det enkelte røde areal, inden det trækkes ud af ansøgningen. Har du opfyldt aktivitetskravet, kan du tage det med ro.

Har du derimod ikke taget slæt eller afgræsset et areal, som du søger grundbetaling til, gælder det nu om at få arealet trukket ud af årets Fællesskema hurtigst muligt.

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Bent Skallebæk Planterådgiver 96 29 68 31 21 41 95 06
Bent Skallebæk


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere