Generationsskifte og nyetablering

Generationsskifte i landbruget

Når man ser på dansk landbrug, er der et emne der dukker op igen og igen, nemlig generationsskifte. Det skyldes ikke mindst, at den gennemsnitlige landmand er over 60 år. 

Udviklingen har medført, at bedrifterne er blevet større og har fået flere ansatte. Derved er det også større balancer, der skal handles. Det stiller alt sammen større krav til, hvad du som virksomhedsejer skal have styr på.  

Står I overfor et generationsskifte i jeres landbrug, kræver det derfor en god mængde planlægning. Generationsskiftet kan nemlig være en kompleks opgave, og derfor er den gode planlægning og forberedelse essentiel for et vellykket ejerskifte af bedriften.  

Planlægning og rådgivning i forbindelse med generationsskifte

Et generationsskifte af et landbrug tager tid, og i nogle tilfælde kan det tage helt op til 10 år før en bedrift er fuldt overdraget til den nye ejer. Det er derfor en god ide, at I allerede nu, begynder at overveje, hvad der skal ske med jeres landbrug i fremtiden. Jo hurtigere I kommer i gang med generationsskiftet, jo større er sandsynligheden for, at I når at tage de rette beslutninger ift. økonomi, skat, ejerform, kontrakter, juridiske forhold, pension og meget mere.

Hos SAGRO står vi klar til at hjælpe og rådgive omkring generationsskifte. Vi kan blandt andet rådgive omkring følgende:

  • De økonomiske og skattemæssige forhold i forbindelse med valg af ejerformen
  • Hvilken ejerform og succession der passer bedst til jer
  • Vi hjælper med at lave en handlingsplan for det kommende generationsskifte
  • Vi opstiller mulighederne med de forskellige ejerstrukturer, så I er bevidste om de mange fordele og ulemper
  • Assistance til de juridiske forhold om ejerstruktur, testamente, landbrugsloven, mm.
  • Udfærdigelse af skøde og kontrakter
  • Eventuelle udfordringer i samarbejdet imellem de to generationer.

Sådan hjælper vi med generationsskifte i landbruget

Långiverne, banker og realkreditter, stiller større krav til den egenfinansiering (egenkapital), man skal stille med – typisk hedder det mindst 20 procent, og det bevirker, at man som ung landmand i dag er nødt til at se på mulighederne for at samarbejde med andre i bestræbelserne på at blive godkendt til købet.

Det kan være værd at undersøge mulighederne for at lave en anden etableringsmodel, der gør, at man kan komme til at eje den fulde ejendom.

Vi er derfor begyndt at dele strategien om fuldt ejerskab op i flere step for køberne:

Step 1: Leje stald samt købe besætning, maskiner og beholdninger

Konsolidering over 3-5 år, inden vi går videre til næste step.

Step 2: Købe bygninger og jord

Uanset hvor I forløbet I er, så hjælper vi jer trygt og sikkert igennem ejerskiftet af jeres landbrug. Vi hjælper jer med at forstå de mange processer og komplekse problemstillinger, som I skal tage stilling til undervejs. Kontakt os på telefon 76 60 23 71 hvis I gerne vil vide mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med generationsskifte af jeres landbrug.  

Udover vejledere og rådgivere indenfor generationsskifte kan du hos SAGRO finde hjælp til alt fra kvægrådgivning til jordbundsanalyse, planteavl og skatterådgivning. Tøv ikke med at tage fat i os, hvis du har brug for hjælp til dit landbrug.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Arne Westergaard Arne Westergaard Virksomhedsrådgiver 76 60 21 48 40 34 81 56

Samarbejdspartnere