Følelserne er stærke når livsværket skal sælges

Udgivet d. 27-11-2019

Godt 90 landmænd fik skærpet opmærksomhed på den forberedelse, der bør gå forud for et salg.

- Nu, hvor tiden nærmer sig, så er det slet ikke så nemt, som jeg havde troet.

Erik Winther Andersen, Tistrup, har i flere år arbejdet hen mod et generationsskifte, men selvom planen er klar i hans hoved, så er han overrasket over de følelsesmæssige og psykologiske hindringer. De er faktisk meget større end de økonomiske og praktiske udfordringer, fortæller han i en lille snak efter at han tirsdag sammen med ca. 90 andre deltog i et møde hos SAGRO i Esbjerg om netop salg og generationsskifte.

Ønskescenariet for den mangeårige landmand, der driver en større svineproduktion, er at få et ungt menneske (en søn eller én udefra) inddraget i bedriften med henblik på at vedkommende kan overtage direktørrollen og gradvist tage over økonomisk. Den nye generation skal sikre, at bedriften ikke kommer til at stå stille.

- Det svære er at finde tidspunktet, hvor alle i familien synes, de er klar. Min kone og jeg vil gerne fortsætte nogle år endnu på bedriften, men vi har ikke helt fået synkroniseret, hvad der skal ske, og hvor hurtigt. Det bruger vi en del tid på nu, så vi får afstemt forventningerne, forklarer Erik Winther Andersen.

På mødet med fagfolk fra SAGRO, LandboGruppen og TELLUS Advokater fik han nye ideer til det omfattende arbejde, der går forud for et godt generationsskifte. Det handlede blandt andet om skattemæssige forberedelser, som han nu vil drøfte med sin revisor. Og fif og ideer til, hvordan produktionsapparatet skal vedligeholdes – også med tilladelser, godkendelser osv.

Langt tilløb

- Det er supervigtigt at tænke langt frem, når en ejendom skal sælges, understreger Helle Juul Zederkoff, der er chef for regnskab i SAGRO. Det kan nemt tage et år bare at få alt det praktiske omkring bygningsmassen i orden, hvis det indebærer myndighedsgodkendelser. Og ofte må man også regne med, at der går yderligere et år, fra ejendommen er sat til salg, til den rent faktisk bliver solgt, siger hun.

På mødet var der desuden fokus på den ændring af gaveafgiften, der betyder, at afgiften fra årsskiftet stiger fra de nuværende 6% til 15% - og hvordan det kan hæmme kommende generationsskifter.

Sælge hvordan og hvornår? Snakken gik livligt over kaffen og lagkagen.

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Helle Juul Zederkof Regnskabschef 76 60 22 70 20 54 54 31
Helle Juul Zederkof


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere