Generalforsamling: Midtjyske landmænd satser benhårdt på børn og unge

Udgivet d. 21-03-2024

Der er langt fra hårde forhandlinger i mødelokalerne i København til midtjyske landmænd, der slår dørene op, så seksårige skolebørn kan klappe en kalv.

Formand Leif Nørgaards årsberetning faldt i god jord hos tilhørerne i salen. Foto: SAGRO

Men dog ikke længere, end at begge scenarier var en del af generalforsamlingen i Herning-Ikast Landboforening.

Formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, gav en status på den grønne trepart og forklarede om det komplicerede arbejde i maskinrummet.

- Der er mange interesser i spil og mange hensyn at tage, det handler ikke kun om afgifter og udledning af CO2. Vi skal have synergierne i spil og frem i lyset. Vi har besøgt ti ejendomme i hele landet, og jeg fornemmede, at det var sundt for nogen i flokken at komme ud i virkeligheden, sagde Søren Søndergaard med et smil.

 

Hvor er smertegrænsen?

Der var stor spørgelyst fra salen til formanden og arbejdet, blandt andet hvor hans smertegrænse ligger.

- Vi skal have en løsning klar inden sommerferien, og vi får travlt. Rigtig travlt. Vi skal komme ud af det rum med en aftale, så erhvervet stadig kan udvikle sig og har en fremtid. Det bliver hårdt, og der kommer til at blive indgået kompromisser. Men vi er heldigvis med ved bordet og gør alt, hvad vi kan, lovede han.

Formand i Herning-Ikast Landboforening Leif Nørgaard kom vidt omkring i sin beretning, og det vidner om et år med mange aktiviteter.

 

Succes med Gårdguiden

Et af de nye tiltag i 2023 var Gårdguiden, hvor landmænd i området slår dørene op og inviterer skolebørn fra 0. til 7.klasse indenfor.

-Vi har haft 116 skoleklasser på gårdbesøg. Det svarer til omkring 1.400 børn og unge, der har stiftet bekendtskab med landbruget og forhåbentligt har fået vækket interessen for erhvervet. Det er meget tilfredsstillende, sagde Leif Nørgaard.

Medlemmerne i salen var helt enige, og mange opfordrede til at investere yderligere i tiltaget.

Rikke Hedegaard løb som guide projektet i gang og stod for rundvisningerne på gårdene, hun er blevet afløst af Sanne Fay Løfberg, der skal føre det videre.

 

Fusionstanker spirer

Det var ikke gået de midtjyske landmænds opmærksomhed forbi, at deres kolleger mod syd i Sydvestjysk Landboforening og Jysk Landbrug netop har givet håndslag på en fusion.

Flere medlemmer gav udtryk for, at de mente, tiden var moden til at sende et frieri mod nord til Holstebro Struer Landboforening, en sammenlægning der tidligere har været diskuteret.

Leif Nørgaard afviser ikke tanken om en fusion, men ser den heller ikke ligge lige for:

- Vi har næsten status quo i antallet af medlemmer her, så det er ikke noget, vi er presset til. Men vi har noteret os bemærkningerne og tager dem med i bestyrelsens fremtidige arbejde, lød det fra formanden.

Søren Søndergaard gav deltagerne på generalforsamlingen et blik ind i det travle motorrum på den grønne trepart. Foto: SAGRO

Bestyrelsen

Bestyrelsen blev sammensat på følgende måde:

Leif Nørgaard, Jens Simonsen, Maibritt Jakobsen, Jes Andersen, Dannie Feldbak, Peter Madsen, Jacob Dam, Dirk Millenaar og Søren Hansen.

Det blev samtidig et farvel til Lars Høgh Jensen, der ikke ønskede genvalg til bestyrelsen.

-Vi skal have en løsning klar inden sommerferien, og vi får travlt. Rigtig travlt. Vi skal komme ud af det rum med en aftale, så erhvervet stadig kan udvikle sig og har en fremtid. SØREN SØNDERGAARD

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere