Hollandske resultater overraskede ved Grill ‘n Grass

Udgivet d. 29-06-2022

Hen over sommeren er det ekstra vigtigt at holde øje med energiindholdet i græsset.

Det var Torben Bach, som bød indenfor på sin økologiske bedrift til en aften, hvor afgræsning og selvforsyning var på dagsordenen. Bag arrangementet stod ØkologiRådgivning Danmark, som bl.a. ejes af SAGRO. 

Her kunne deltagerne høre om, hvor vigtigt det er at holde øje med energiindholdet i græsset. I de høje temperaturer begynder det nemlig at aftage, og nogle steder kan det ske relativt hurtigt.

 - Og måske også hurtigere, end alle lige er klar over. Derfor måler vi løbende på græsset rundt omkring i landet. Så ved man, hvornår man skal begynde at kompensere for det med foder i stalden, siger Hans Lund, der er kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark.

For ØkologiRådgivning Danmark er det Eurofins, som analyserer prøverne.

 

Øjnene blev spærret op

Der blev også talt om metan-emission fra vom og fra gødning, i stald og på græs.

Og det, som overraskede mest på aftenen, var nok, da Frank Oudshoorn, som er chefforsker ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug, berettede om hollandske resultater.

De viser sig nemlig, at metanudledningen fra græssende køer er lavere end den, man ser fra køer, som får det serveret i stalden. Det kan der være flere årsager til, og de kendes endnu ikke. Men en af årsagerne kan være, at køernes pis og lort - i modsætning til i stalden - ikke blandes på marken. Det kan give bedre betingelser for visse mikroorganismer og bakterier, som derved nedsætter metanudledningen.

 - Det er jo interessant. Særligt, fordi man indtil videre ikke tager højde for det, når man laver ESG-regnskab. Men det kunne være, at det skulle indregnes engang i fremtiden, siger Hans Lund.

I aften afholdes endnu en omgang Grill ‘n Grass kl. 18.00, og stedet er Renbæk Statsfængsel, som huser Danmarks nok bedstbevogtede køer.

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Hans Lund Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 25 57 98 63
Hans Lund


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere