Leder: Vi er jaget vildt for tiden, men husk at fortælle den gode historie om landbruget

Udgivet d. 23-06-2024

Kristian Gade, formand i Holstebro Struer Landboforening, har ordet:

 

Den grønne trepart er på vej ind på opløbsstrækningen, og der findes næppe én eneste landmand i Danmark, der ikke skæver til forhandlingerne og de mulige resultater med bange anelser.

For mens politikere, organisationer og Familien Danmark vil stille os til ansvar og drukner os i regulativer om CO2, kvælstof, natur- og biodiversitet og vedvarende energiformer, skal vi holde produktionshjulene i gang og lave verdens bedste landbrugsprodukter.

Og det er nemlig lige præcis det, vi kan her i Danmark. Vi er et mekka for landbrug og har noget af verdens allerbedste jord til produktion af fødevarer.

Bliver vi stillet over for så voldsomme restriktioner og krav, at vi landmænd ikke kan se os selv og vores familier i det, og det økonomisk ikke længere giver mening, jamen så bliver de fødevarer bare produceret i et andet land, hvor klimaaftrykket er højere.

Jeg kan i dén grad godt forstå frustrationerne hos danske landmænd i denne tid. Klimaet er en global udfordring. Vi kan ikke redde hele verden ved at pålægge dansk landbrug restriktioner, det er en opgave, vi skal løse i fællesskab.

Samtidig skal vi som landmænd også stå ved vores del af ansvaret og gå forrest i bestræbelserne på at finde både klimavenlige og økonomisk bæredygtige løsninger. Det er kompliceret stof, og der er rigtig mange, der ikke forstår problematikkerne. Derfor håber jeg, at man vil lytte til dem, der ved noget om emnet, dem der har fingrene i mulden og jorden oppe under neglene.

Og vi som landmænd har også hver især en vigtig opgave i at være gode ambassadører for dansk landbrug, når vi er ude i offentlige sammenhænge. Vi skal i en travl tid bruge al overskydende energi på at tale vores erhverv op - finde solstrålehistorierne og fortælle dem til alle. På den måde kan vi forbedre vores omdømme i folks bevidsthed. Det gør vi ikke ved at komme med dommedagshistorier om, hvor skidt det står til.

Jeg ønsker Søren Søndergaard god vind i spurten mod målstregen i forhandlingerne i København med et håb om, at man vil udvise gensidig respekt og lade fornuften sejre i den grønne trepart.

Og vi som landmænd har også hver især en vigtig opgave i at være gode ambassadører for dansk landbrug, når vi er ude i offentlige sammenhænge. Vi skal i en travl tid bruge al overskydende energi på at tale vores erhverv op - finde solstrålehistorierne og fortælle dem til alle. Kristian Gade

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere