Mange så klimavenligt landbrug

Udgivet d. 03-10-2019

35 køer giver rigeligt udkomme til familien.

En aften i september havde 30 medlemmer af Familielandbruget VEST-Jylland taget mod invitationen til at besøge familien Djernæs ved Sdr. Omme.

Efter at Frederik havde orienteret om bedriften, hvor bæredygtighed gennemsyrer mange af de handlinger, der gøres på ejendommen, var det tid til at besigtige bedriften. I stalden gav det anledning til nogen snak, at en malkestald kunne være så simpel og funktionsdygtig. Ideen til malkestalden var bragt hjem fra New Zealand.

Der praktiseres sæsonkælvning og forlænget kælvningsinterval, hvilket betyder, at en stor del af mælkeproduktionen produceres på frisk græs. Her blev imponerende storfolde besigtiget, omend aftenens regnvejr satte en stopper for at alle marker blev besigtiget.

35 økologiske køer

Som leverandør til Thise Mejeri er der lavet klimaregnskab for ejendommen. Økologirådgiver Carsten Markussen gennemgik hovedtallene fra dette regnskab – etablering af mange læhegn, solceller, forlænget kælvningsinterval, mange grønne marker er nogle af de tiltag, der er med til at give et klimaneutralt landbrug.

Frederik fortalte om ejendommens økonomiske nøgletal, og hvordan en besætning på 35 økologiske køer så godt og vel sikrer familien et godt udkomme.

Der er aftalt et skifte på ejendommen, hvor de nye, som skal drive ejendommen videre, også var til stede. Salg af ejendommen gav straks anledning til en drøftelse af finansiering og manglende afklaring omkring sælgerpantebreve.

Familien Djernæs havde forberedt bæredygtig forplejning, hvor den egenproducerede æblemost var aftenens store hit.

Hygge i de lavloftede stuer hos familien Djernæs.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere