Fabelagtig aften: Droner, kroner, standup og stemning

Udgivet d. 12-05-2023

I samarbejde med Asmildkloster Landbrugsskole og Anker Bjerre A/S, inviterede Holstebro-Vinderup LandboUngdom og Holstebro Struer Landboforening til inspirations- og debataften.


En verden af muligheder var det overordnede emne, da mere end 230 dukkede op torsdag aften hos Anker Bjerre A/S i Holstebro for at blive klogere, blive inspireret og ikke mindst få et godt grin. Hele aftenen blev nemlig rundet af af standupkomiker Jakob Thrane, som på en sin lidt uskyldige, men direkte facon fik publikum til at grine højlydt.

- Jeg kan se, at I sidder og nikker derude. Er det vestjysk for at klappe?, spurgte han retorisk. Og så var isen brudt, og grinene flød i en lind strøm.

Det hele baseret på en solid bund af kartoffelsalat og pølser, hvis fremskridt på grillen, LandboUngdom havde overvåget så nænsomt som en nybagt mor sin baby.

 

 

Kroner, droner og stamcellekød

Aftenen var arrangeret af Holstebro-Vinderup LandboUngdom og Holstebro Struer Landboforening sammen med Asmildkloster Landbrugsskole og Anker Bjerre A/S, der var så flink at lægge lokaler til. Først var det Andreas Siggaard fra firmaet Hector drone, der kunne fortælle om, hvor langt teknologien er ift. at bruge droner til præcisionssprøjtning.

- Teknologien har overhalet lovgivningen, så det er faktisk EU, vi venter på nu. Vi prøver at blive hørt, så forordningen kan blive justeret til virkeligheden, sagde han.

Som mange ved, er det forbudt at sprøjte marker fra fly, men lovgivningen er fodslæbende, fordi den EU-forordning mere eller mindre stammer fra dengang, hvor droner kun var noget, man så i film.

Derudover kunne publikum nyde et kig ind i fremtiden, da man blev klogere på traktorer på CO2-neutralt brændstof, og passende kunne man bagefter besigtige en New Holland, som kører på biometan.

Jakob Lave fra DLG var også på scenen i det, man kan kalde storform. Men enorm indsigt og entusiasme fortalte han om, hvor han ser muligheder for landbruget i fremtiden. Det affødte debat og perspektiver.

 

 

De unge kom op ad stolene

Der var mange unge med til arrangementet, og da Svend Brodersen fra Gram Slot fortalte om, hvordan han selv var kommet dertil, hvor han er i dag, var det tydeligt, at de yngre tilhørere blev fanget. For han talte lige til dem – ikke om dem med den sædvanlige smøre om, at man i landbruget skal generationsskifte. Eller at det er vigtigt, at man går den snorlige vej fra skole til erhvervsskole til job, som mange politikere og reformkommissioner ynder at ytre.

- Tag på højskole, tag ud og rejs. Først når I har en fornemmelse for, hvem I selv er, og hvad I brænder for, kan I sætte en retning for jer selv. […] Så kan I skabe jer selv en hverdag, hvor I er glade for at vågne kl. 4 om morgenen i stedet for kl. 5, fordi I har en ekstra time at bruge på det, I elsker. […] Få først jeres nabo med, så jeres by og lokalsamfund. Og så kan I gå ud og erobre verden, sagde Svend Brodersen.

De unge lappede det i sig, og flere blandt den mere grå del af publikum så ud, som om ordene også ramte dem, da flere nikkede og så tomt ud i luften med et smil om munden.

Det var der også god grund til, for oplæg, standup og stemning var helt i top.

 

- Teknologien har overhalet lovgivningen, så det er faktisk EU, vi venter på nu. Vi prøver at blive hørt, så forordningen kan blive justeret til virkeligheden.
Andreas Siggard

Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere