Opfordring fra politiet: Få sikret dine træpiller

Udgivet d. 19-09-2022

Prisen på træpiller er eksploderet, og det har gjort energiformen til en eftertragtet hælervare. Nu opfordrer politiet både private og erhvervsdrivende til at sikre værdierne bedre.

Først var det dieselolien, og så var det kunstgødningen, som eksploderede i pris og dermed kom i søgelyset hos de kriminelle. Nu er det så træpillerne, der står for tur.

Træpiller er blevet meget vanskelige at skaffe – og de, der er til at opstøve, er til gengæld ikke til at betale. Prisen er steget fra cirka 2.200 kroner pr. palle til priser, der ligger på over 6.000 kroner.

Tidligere på måneden fik en landmand på Mors stjålet 12 paller træpiller til en værdi af cirka 80.000 kroner, og i sidste uge gik politiet ud med opfording til, at man får tyverisikret sine træpiller.

Derfor opruster flere landmænd nu på sikkerheden, og i Jysk IT oplever man øget interesse for overvågning af fyrrum og pillelagre. Det fortæller direktør i firmaet, Simon Husballe.

- Vi kan godt mærke, at vores kunder pludselig står med nogle eftertragtede og værdifulde varer. Tidligere var det måske en dieseltank, som vi solgte overvågning til, men nu er det flere og flere steder, som landmændene vil have videoovervåget. Vi forventer klart, at vi kommer til at sælge mere overvågning til træpillelagre fremover, siger han.

En let omsættelig vare

Hvor hælermarkedet for kunstgødning kræver et vist kendskab, og dieseltyvene måske mest har rapset til eget brug, ser det anderledes ud med træpillerne. Det er en alvorlig sag at kunne sikre familiens varme, og lige nu kan udbuddet slet ikke følge med efterspørgslen. Det gør situationen mere desperat, og pillerne må forventes at være meget lette at omsætte. Træpilletyverierne er også som nævnt begyndt rundt omkring.

Overvågning har den fordel, at løsningen kan have en afskrækkende effekt, at systemet kan varsle om igangværende aktivitet, og at overvågningsbilleder kan udrydde – eller styrke - tvivl og mistanke efter et tyveri. 

- For nogle kunder er opgaven at koble et ekstra kamera på et eksisterende system, mens det for andre er startskuddet til videoovervågning på bedriften. En tilbagemelding, vi støder på igen og igen, er, at landmændene vil den ytryghed og mistillid til livs, som der opstår ved svind og tyveri, siger Simon Husballe.

Vi forventer klart, at vi kommer til at sælge mere overvågning til træpillelagre fremover, - Simon Husballe, direktør i Jysk IT

Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere