Nu blæser der positive vinde om landbruget

Udgivet d. 15-04-2020

Lad os snakke om omfordeling af jord, så der bliver mere natur. Men vi skal ikke reducere den danske landbrugsproduktion, skriver H.G. Gæmelke, Jysk Landbrug.

Tekst: Hans Christian Gæmelke, formand for Jysk Landbrug

Nu ved jeg, hvordan I svineproducenter har det”, sagde min lokale købmand, da hun stod i butikken og jonglerede med handsker og håndsprit for at beskytte ansatte og kunder så godt som muligt mod Coronavirus.

Nu er smittebekæmpelse noget, der optager alle danskere, og købmandens lille bemærkning viser, at hun godt er klar over, at her er landbruget langt foran. Os, der har dyr i stalden, har længe taget håndhygejne meget alvorligt, og det gør os til en slags forbilleder.

Da jeg senere havde brug for både elektriker og VVS-mand hjemme på bedriften, fik jeg at vide, at det sørme er godt, at vi landmænd holder produktionen kørende. Til gavn for håndværkere og forbrugere, og til gavn for hele samfundsøkonomien.

Danskerne viser på mange måder, at det er virkelig vigtigt, at vi arbejder, så Danmark ikke får en fødevarekrise oven i den sundhedskrise, vi står midt i.

Der skal mad på bordet, og ude i butikkerne har der ikke på noget tidspunkt været problemer med forsyningerne. Det er takket være landmænd, at myndighederne hele tiden har kunnet berolige befolkningen ved at sige: Der er rigeligt af fødevarer.

Med fornyet selvrespekt har vi kastet os ud i forårsarbejdet med bevidstheden om, at der er hårdt brug for vores produkter, og at vores landsmænd stoler på og respekterer, at vi knokler, på trods af coronakrisen. Antallet af syge er heldigvis begrænset, og hjemme hos os er vi forberedt på at klare os, også hvis sygdom gør det nødvendigt for en periode at køre på et nødberedskab med halv mandskabsstyrke. Det skal nok gå alt sammen!

Og når Danmark forhåbentlig meget snart igen lukker op, og samfundet finder tilbage til normale tilstande, så tror jeg det mere positive syn på landbruget hænger ved. Måske vil de kræfter, der mener, at det vil redde miljøet i hele verden at lukke for den danske landbrugsproduktion, lige have knap så meget at skulle have sagt?

Mit håb er, at debatten ikke skal handle om at reducere den danske landbrugsproduktion, men at der bliver bred opbakning til at investere i multifunktionel jordfordeling og andre fælles virkemidler.

Vi skal i gang med at omfordele, så marker på lavbundsjorde tages ud af drift for at hjælpe naturen, forbedre miljøet og gavne klimaet. Det store puslespil skal ende med, at landmændene i stedet får tilbudt landbrugsjord som erstatning.

Jeg ved fra medlemsmøder i Jysk Landbrug, at det er noget, folk gerne vil høre om. En del landmænd med mindre ejendomme ser her en mulighed for at få solgt deres landbrug, og hvis der derved kommer landbrugsjord i spil, kan det lige præcis være dét, der får kabalen til at gå op. Kom endelig til os, hvis I er nogle stykker i et lokalområde, der kan se sådan et projekt for jer. Jysk Landbrug er gerne fødselshjælper, og de faglige kompetencer til at løfte opgaven, råder SAGRO over.

Men endnu står alt i coronaens tegn.
Jeg glæder mig helt vanvittigt til at kunne se jer alle sammen igen! Vi håber snart at kunne fortælle nyt om den udsatte generalforsamling.

Pas på jer selv, og husk at stå sammen – på afstand.

 


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere