Oversvømmede marker – hvad kan og må du gøre for at få bedre afvanding?

Udgivet d. 05-04-2024

Står du i vand til knæene på dine marker og med spørgsmål og frustrationer, der hober sig op i samme højde, så skal du læse med her.

 

Foråret banker for alvor på med lunt vejr i den kommende tid, men mange steder står landmænd med pjaskvåde marker, der gør det umuligt at komme i gang med forårsopgaverne.

Der er stor forskel på, hvad du kan og må gøre, alt efter om du har et privat eller offentligt vandløb ved din mark, fortæller Stine Bundgaard, der er politisk chef ved SAGRO.

- I offentlige vandløb er det alene kommunens ansvar at vedligeholde og gøre de nødvendige ting for at vandet kan løbe. Er det et privat vandløb, er det til gengæld lodsejerens eget ansvar og pligt at holde det i en stand, så de kan trække det vand, der skal til, forklarer hun

Ikke frit spil for private
Men der er ikke frit spil ved de private vandløb. Du må for eksempel ikke gøre et vandløb hverken bredere eller dybere, end det historisk set har været, men du må gerne bringe det tilbage til tidligere proportioner, hvis det for eksempel er groet til.

- Og det kan være en god idé at gøre nu, inden væksten for alvor begynder, lyder rådet fra Stine Bundgaard.

Er du i tvivl om, hvorvidt et vandløb er privat eller offentligt, eller mener du ikke, at et offentligt vandløb lever op til det, som det bør, så er det din kommunes vandingsmedarbejdere, du skal have fat i.

- Er du udfordret på, hvad du må og ikke må i forhold til et privatejet vandløb, så tag gerne fat i mig eller nogle af vores udtagningskonsulenter ved SAGRO, vi hjælper dig gerne med råd og vejledning til bedre afvanding, siger Stine Bundgaard.

 

-

 

I den forbindelse er alle nok opmærksomme på, at det bliver mere og mere kritisk med vandmasserne på markerne, og særligt på rapsmarken kan det blive nødvendigt at overveje en ny gødningsstrategi. Lyt med i denne uges Fredagstelefonen, hvor Finn Poulsen berører emnet. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere