Rikke bygger bro mellem folkeskolen og landbruget

Udgivet d. 22-05-2023

For landmanden har det været en udfordring at skulle trække en hel dag ud af kalenderen, og for skolerne har økonomien været den største udfordring. Begge dele har Herning-Ikast Landboforening løst ved at ansætte 24-årige Rikke Vemmelund Hedegaard som gårdguide.

Det var med højt humør og krammere, da 0.-2. klasserne fra Kølkær skole sagde farvel til Rikke Vemmelund Hedegaard efter et gårdbesøg hos Viggo Madsen ved Kibæk.

Eleverne var blevet vist rundt på gården, hvor Rikke fortalte om dansk landbrug og alle de gode historier og muligheder der gemmer sig i erhvervet. Besøget var nr. to i en lang række af gårdbesøg, som den 24-årige Rikke Vemmelund Hedegaard kommer til at facilitere for skoleklasser i Herning-Ikast området.

- Jeg vil sige, det var en succes. Tilbagemeldingerne fra både lærere og elever har været positive, og der var masser af krammere fra eleverne efter besøget, siger hun.


Landboforeningen står bag

Ansættelsen af Rikke Vemmelund Hedegaard er kommet i stand på baggrund af en idé og et ønske fra Herning-Ikast Landboforening om at skabe kortere afstand mellem folkeskolen og landbruget.

- Det er vigtigt, at man allerede i folkeskolen får et indtryk af, hvad det vil sige at arbejde i landbruget. Interessen skal vækkes, så de måske får mod på at komme i erhvervspraktik og derfra videre på en landbrugsuddannelse, siger Leif Hølledig Nørgaard, der er formand for Herning Ikast Landboforening.

Midt- og Vestjylland bliver ofte betegnet som Danmarks spisekammer, da koncentrationen af landbrugsbedrifter og opdyrkede jorde er ganske høj i området, og netop derfor mener formanden for foreningen, at man har et ansvar for at promovere faget og gøre en indsats for rekruttering.

 - Vi gør i forvejen en del for at gøre opmærksom på landbruget. Blandt andet har vi i samarbejde med SAGRO og de øvrige ejere af rådgivningsvirksomheden en stor indsats ifbm. landsskuet, hvor målgruppen både er landmænd og børnefamilier, siger han.

 
Gør det lettere for skolerne og landmanden

Rikke Vemmelund Hedegaard er uddannet produktionsleder og agrarøkonom, og hun har derfor et godt kendskab til landbruget. Dette er nødvendigt, da hun skal agere gård-guide på bedrifter med grise såvel som kreaturer. Når hun ikke er ude på gårdbesøg, sidder Rikke på kontor på Agroskolen i Hammerum, hvor hun aktivt kontakter skoler og landmænd i Herning Kommune.

 - For skolerne, har den store forhindring været økonomien. De har simpelthen fravalgt gårdbesøg, da der skulle lejes en bus. For en landmand kan det også være en stor ekstra opgave at skulle have en skoleklasse på besøg og vise dem rundt. Jeg oplever, at både skoler og landmænd er glade for, at jeg er bindeleddet, og kan stå for både bussen og rundvisningen, siger hun.

Fakturaen for busturene er det dog Herning-Ikast Landboforening, der tager sig af, og det gør de med en klokkeklar dagsorden.

- Hvis vi virkelig vil skabe interesse for vores erhverv, skal vi gøre det så nemt for skolerne som muligt. Og vi skal heller ikke give landmanden en masse ekstra arbejde, siger Leif Hølledig Nørgaard.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Villy Juul Larsen Villy Juul Larsen Politisk rådgiver 96296606 20238549


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere