Vi sidder ikke med armene over kors

Udgivet d. 03-05-2017

Pressemeddelelse fra Herning-Ikast Landboforening:

Næstformand i Herning-Ikast Landboforening, svineproducent Sven Agergaard ønsker også større svineproduktion i Danmark

Næstformand i Herning-Ikast Landboforening og selv svineproducent Sven Agergaard forstår godt den frustration, som  formand for NNF Steen Hartmann på fødevareforbundet NNF gav udtryk for på den nyligt afviklede generalforsamling.

Steen Hartmann beklagede blandt andet, at en stor del af svinene køres til Tyskland og dermed ikke skaber arbejdspladser på danske slagterier, og opfordrede svineproducenterne til at stoppe den trafik.

- Men jeg synes ikke, det er berettiget at bebrejde svineproducenterne. Hvis Steen Hartmann tror, at vi bare sidder med korslagte arme, tager han fejl. Der er utroligt mange svineproducenter, der gerne vil have flere slagtesvin, for vi vil også meget gerne have produktionen i Danmark, siger Sven Agergaard. Men der er ikke slagtestalde nok i Danmark.

Mange er nedslidte efter svære år uden plads til investering.

- Steen Hartmann og hans medlemmer skal ikke være i tvivl om, at der nok ikke er nogen, der mere end os ønsker grise i Danmark. Vi vil gerne have vores slagterier fyldt op, og vi vil gerne bevare vores lokale arbejdspladser blandt andet i Herning, siger Sven Agergaard. Vi er bare også nødt til at se på, at der er forretning i det, vi har med at gøre. Ellers risikerer vi, at historien gentager sig med konkurser og landmandsfamilier, der må flytte fra deres hjem og livsværk, som de har knoklet for i mange år. Det er der ingen der fortjener, og det har slagteriarbejderne heller ikke gavn af.

Sven Agergård er glad for, at landbruget og NNF har haft en god dialog om de fælles interesser i at skabe og bevare arbejdspladser. Han opfordrer til, at det er et samarbejde, der fortsætter og udbygges.

Udvikling tager tid

Der er de seneste år taget flere initiativer fra regeringens side, med blandt andet fjernelse af PSO-afgiften, et højere antal dyreenheder per hektar, ligesom der er afsat puljer med tilskud til nybyggeri og renovering i landbruget.

- Men begge del er noget, vi endnu ikke har set effekten af, siger Sven Agergaard.

Med udsigt til højere svinepriser tror han dog på, at der kommer fornyet gang i byggeriet af blandt andet svinestalde.

- Et stort byggeri kræver dog også en stor grad af egenfinansiering. De sidste 9,5 års krise har tæret på egenkapitalen hos mange svineproducenter. Den skal bygges op, inden der kan investeres, siger Sven Agergaard.

Danske landmænd er også presset af, at andre lande giver forskellige former for tilskud til deres landmænd, hvilket gør det svært for landmændene at konkurrere.

 

 

 

Yderligere oplysninger.

Sven Agergaard, tlf.: 4082 4488


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere