Sofari om økologisk griseliv

Udgivet d. 01-05-2017

På Sofari hos Marianne og Bertel Hestbjerg kan man opleve grise mudderbade i sølehuller og se dem tumle i en nyplantet skov med frugt-, nødde- og løvtræer.

Grise på friland er attraktionen, når fire økologiske svineproducenter i SAGROs område søndag den 21. maj viser deres husdyrproduktion.

I Tim, Hovborg, Holstebro og Sunds står økologiske svineavlere søndag den 21. maj klar til at vise de forhold, deres produktion foregår under. Arrangementet er først og fremmest rettet mod forbrugere og medborgere, men nysgerrige landmandskolleger er også meget velkomne til Sofari.

Den enkelte bedrift har sit eget program for dagen, men fælles er det, at arrangementet starter kl. 10 og slutter kl. 14.
Hos Marianne og Bertel Hestbjerg, Torstedvej 86 i Tim er der plantet en skov på cirka en tredjedel af arealet på markerne. Oprindelig var grise nemlig skovdyr, og de elsker stadig at rode i jorden mellem træerne. Samtidig hjælper grisene med at gøde træerne.

Søerne farer ude på marken i en isoleret hytte med et tykt lag halm, og pattegrisene bliver hos soen i ti uger.

Når grisene fravænnes, kommer de på stald. Her har slagtesvinene bl.a. et stort areal med dybstrøelse og en ”wellness-afdeling”, hvor de kan bruge deres naturlige instinkter og rode i et tykt lag lyngflis. Alle Hestbjergs grise får – i de koldeste 8 måneder af året – masser af økologiske rodfrugter iblandet den ensilage, som de dagligt får tildelt.

Hos Hestbjergs i Tim serveres der helstegt pattegris, og der er mange aktiviteter - ikke mindst for børn.

Alle besøgende tilbydes en guidet rundvisning hos smågrise og søer.

Sofari foregår hos

  • Marianne og Bertel Hestbjerg, Torstedvej 86, Tim.
  • Nicolaj Pedersen, Hovborgvej 69, 6682 Hovborg.
  • Dorte og Erik Nielsen, Keldsgårdsvej 7, Linå, 7451 Sunds.
  • Arne Steffensen, Hestbjergvej 22, 7500 Holstebro.

Læs her om den enkelte værtsfamilie og se programmet for dagen på hver af de fire bedrifter.

FAKTA

Sofari arrangeres af en flok økologiske svineproducenter, der brænder for at vise det økologiske griseliv. De er samlet i foreningen til Fremme af Økologisk KvalitetsSvinekød (FØKS).


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere