Vellykket Sensommeraften på Heden

Udgivet d. 27-08-2021

Familielandbrugets medlemmer var samlet til en fantastisk fin aften ved Præstbjerg Naturcenter ved Sørvad, hvor temaet var naturpleje og biodiversitet på heden.

Sommeren går på held og midt i det ellers så ustabile sensommervejr, skinnede solen denne aften, så heden omkring Naturcenteret viste sig på allersmukkeste vis.

Efter en fælles sang af Jeppe Aakjær og smagsprøver på fårespegepølser gik vi med hyrden Berit Kiilerich ud til fårene på heden. Her fortalte Berit levende om sine får og geder, og deres arbejde med naturplejen. Flokken på omkring 300 dyr hyrdes rundt i dagtimerne på små 200 hektar uden hegn omkring ved hjælp af hyrden og hyrdehunden.

Mens vi stod i aftensolen og lyttede kom dyrene helt tæt på og flere dyr nød at blive kløet, mens de åd af lyngen, blåtop, tranebær og de fremspirende træer omkring vores ben.

Arealet passes for Kommunen og hedeplejen suppleres med afbrænding. I fåreflokken har førerdyrene navne, hvilke er praktisk, hvis der i mørke bliver brug for at flytte dem. Hyrden kalder blot på førerdyrene og resten af flokken følger trop. I mørket kan hyrden ikke bruge hunden, da det er nødvendigt at kunne se hunden for at kunne give de rette kommandoer.

Berit undrede sig over at de unge kommende landmænd ikke ser muligheden for at starte deres landmandsliv op i det ”små”.  En lille flok får, en ATV, lidt mobilt hegn og arealer, hvor fårene ”gratis” kan hente deres foder. Så er du i gang og med meget lave etableringsomkostninger. Det giver frihed og tid og rum til at leve livet.  I modsætning til gigantiske investeringer i store bedrifter og dyre maskiner.

Efter en gåtur med fårene var aftensmaden klar ved bålet med specialiteter fra Lystbækgaard. Der blev serverede lækre, marinerede fåre-ribben og udsøgte salater. Derefter skulle deltagerne selv bage pandekagerne til desserten over bålet.

Mørket faldt på og en hyggelig og meget inspirerende aften var til ende.

Tak til deltagerne, Berit og Nina.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere