En bred aftale fremtidssikrer og giver optimisme

Udgivet d. 01-10-2021

Endelig. Efter 11 måneder blev politikerne mandag aften enige om et landbrugsforlig, som statsministeren kunne fejre ved folketingets åbning.

Indlæg skrevet af Lone Andersen, Formand for Familielandbruget VEST-Jylland.

Endelig. Efter 11 måneder blev politikerne mandag aften enige om et landbrugsforlig, som statsministeren kunne fejre ved folketingets åbning.

På vegne af mine medlemmer, kollegaer og landdistrikterne er jeg meget glad for den netop indgåede landbrugsforlig endte som en bred aftale, hvor samtlige partier på nær Alternativet er repræsenterede. Aftalen er meget ambitiøs, og ja vores erhverv kommer i den grad til at skulle knokle med at nå målene frem til 2030.

Nu ved vi i grove træk, hvad de næste små ti år kommer til at byde på, og det skaber arbejdsro om vores erhvervs fremtid. Der er selvfølgelig tale om en lang række kompromiser, og jeg er ikke i tvivl om, at de borgerlige partier har afværget katastrofen, og har gjort deres del for at redde tusindvis af arbejdspladser i landdistrikterne. Som både politikere og mange andre har udtalt, så er jeg enig i, at aftalen er historisk. Jeg mener, når selv Enhedslisten indgår i aftalen, omend Mai Villadsen undsagde den allerede inden blækket var tørt, kan det vel kun være historisk. 

Der skal lyde en stor anerkendelse til Søren Søndergaard, hele Landbrug og Fødevarer og alle de landmænd, der har været synlige under forhandlingerne. Omend det har været hen over kaffebordet, på Facebook eller i medierne. Vores linje har været klar helt fra starten og den indsats har uden tvivl været med til at få aftalen trukket i en retning, som vi som landmænd kan se perspektiver i.

Bevares - der er ting i aftalen, som langt fra er optimale, men at der nu f.eks. kommer en second opinion, altså en ny vurdering af det faglige grundlag bag hele vandmiljøindsatsen, er yderste vigtigt. Det har ikke mindst stor betydning her i det Vestjyske med Rgk.Fjord og Nissum Fjord.

Det er godt der blev afsat flere penge til jordudtagning, og jeg håber at det bliver muligt at udtage jordstykker på under 10 ha. da det er en hurtig måde at tage mange flere lavbundsarealer ud på en enkelt måde. Det er også godt der laves flere eco-schemes til biodiversitet og bæredygtighed, og det er vigtigt de også bliver tilgængelig for de mindre landmænd.

Der er mange tal og procenter i spil. Vi vil nu hurtigst muligt få arbejdet med tallene, så vi kan se konsekvenserne helt ned på ejendomsniveau. Først når konsekvenserne er kendt for det enkelte landbrug, kan den enkelte se hvad der skal arbejdes med, for at vi samlet når i mål.

Med Venlig Hilsen

Lone Andersen

Formand for Familielandbruget VEST-Jylland


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere