Vildt forår på marken: Fra robåd til vandingsmaskiner

Udgivet d. 15-05-2024

Fra oversvømmede marker til vanding på ganske få uger. Det danske vejr er omskifteligt, og landmændene har i år et ganske kort vindue til at nå det hele her i foråret.

 

Efter en våd vinter og en tilsvarende start på foråret har sol og varme nu endelig fået fat. Det kan mærkes overalt, og ikke mindst i landbruget.

-Spoler vi tiden bare tre uger tilbage, skulle mange landmænd nærmest bruge en robåd for at komme rundt på deres marker, og nu kan vi allerede se de første vandingsmaskiner ude i landskabet. Det er virkelig et forår med kontraster, siger Jesper Kjelde, der er planterådgiver ved SAGRO.

Og selv om det har regnet i et væk i flere måneder, kan det sagtens være på sin plads allerede nu at vande på markerne.

-Har du for eksempel højtliggende marker med raps eller vinterbyg, kan markkapaciteten godt være halveret, så der dermed er tid til at vande. Og med en vejrudsigt, der byder på sol og varme mange dage frem, kan der også være fornuft i at være lidt på forkant, siger Jesper Kjelde.

Lavere udbytte i sigte
Han tør ikke spå om, hvad de mange våde måneder konkret får af betydning, når det bliver høstsæson, men meget tyder på et lavere udbytte end normalt.

-Der er utroligt mange faktorer, der spiller ind, og vi ved jo heller ikke, hvilket vejr, vi kigger ind i i de kommende måneder. Majs og kartofler er kommet nogenlunde rettidigt i jorden, mens vårkorn er forsinket med en måned, og nogle steder er jorden fortsat for våd til at køre på. I gode år er markerne uden huller – i år er markerne med vintersæd meget hullede, og det kommer også til at kunne ses på udbyttet. Omvendt kan priserne stige, hvis det samlede udbytte bliver lavere end normalt, så det er umuligt at sige noget generelt. Det bliver meget individuelt fra landmand til landmand, hvordan udbytte og indtægt bliver, forudser Jesper Kjelde.

Pas på derude
Og så opfordrer han i øvrigt landmændene til at passe på sig selv og hinanden i den travle tid.

-Vinduet, hvor alting skal ske, er bare kortere i år på grund af vejrforholdene. Det betyder, at landmændene lige nu knokler benhårdt og arbejder rigtig mange timer. Vi ved, at det netop er, når man har mange ting om ørerne og er fysisk træt, at koncentrationen kan svigte og uheldene kan ske. Så min opfordring er, at man skal prioritere sin tid og være til stede i de enkelte arbejdsopgaver, siger Jesper Kjelde.

Det er ikke mange uger siden, at mange danske marker så sådan ud efter en usædvanlig våd vinter og en tilsvarende våd start på foråret.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Jesper Kjelde Jesper Kjelde Planterådgiver 76 60 21 69 25 57 99 78


Tilmelding til nyhedsbrev


Samarbejdspartnere