Drømmer du om at blive selvstændig landmand? Så læs med her

Udgivet d. 15-10-2023

Det kan være svært at se løsningerne for sig, hvis du blot forholder dig til salgspriserne i ejendomsmæglernes flotte salgsbrochurer. Overvejer du at blive selvstændig landmand er her et eksempel på en etapevis overtagelse.

Lad dig ikke fortvivle, for der er flere veje til at komme i mål, hvor du skaber en karrierevej over flere faser og i sidste ende alligevel kommer i mål, og ejer gården personligt, eller i et selskab med bestemmende mandat.

Økonomisk handlefrihed

Mellemdistance er ikke bare et begreb indenfor Tour de France, men også en betegnelse for når man ikke kan vinde det hele i en etape. Du kan fortsat godt nå i mål med en god placering, ved at tage ruten over flere etaper. Formålet med etaperne indenfor etablering som landmand er at opbygge kapital og dokumenteret ledelsestalent til at gå til den næste etape.

Hvordan kan mellemdistancerne så se ud?

”Mellemdistance etape 1.”
: Den unge veluddannede landmand M/K, har bevidst sin kompetence som dygtig og effektiv mælkeproducent, leder af medarbejderne i stalden samt flair for bundlinjen i den daglige management og besidder evnen til selvledelse.

Eksempel på ”Mellemdistance, etape 2”:

 1. Opstilling af god businessplan for den unge leders virksomhed.
 2. Køb af besætning, fodermikser og læssegrej.
 3. Forpagtning af stald, miljø- og siloanlæg.
 4. Samarbejdsaftale på gødning og grovfoderleverance.
 5. Gårdens ejer / eller investor, indbydes til at medvirke i ”den unges gårdråd”.  
 6. Der udvises stabil og kompetent driftsledelse og resultater, over en 5 årig periode, af den ungen virksomhedsejer.

Eksempel fortsat, ”Mellemdistance, Etape 3”:

 1. Jorden forpagtes, og maskinparken købes.
 2. Sædskiftet opdateres til en bedre fodring, til bedre ydelses- og effektivitetsniveau.
 3. Resultaterne er en yderligere demonstration af stabil og økonomisk kompetent handlekraft, af den unge virksomhedsejer.


Eksempel fortsat, ”Mellemdistance, Etape 4”:

 1. Den unge virksomhedsejer er nu blevet 35 år+, har måske ægtefælle og måske børn og driver en velkonsolideret virksomhed.
 2. Efter en række møder med forskellige private investorer, købes gården ind i et selskab, hvor den unge ejer har 51 pct. andel og dermed har det bestemmende mandat.
 3. Den unge virksomhedsleder og gårdejer, går nu ind i en ny strategisk fase, hvor forretningsudvikling løbende tilpasses omverdens efterspørgsel, og familiens krav til et fornuftigt arbejdsliv, et dejligt hjem for familien, og en god og robust økonomisk frihedsgrad.           

 

I SAGRO Økonomi og Strategi 
…modtager vi løbende henvendelser fra landmænd i 50-60 års alderen, som spørger ind til, om vi kender unge kandidater, som har lyst til at bygge deres karrierevej op ved et glidende generationsskifte.

Ellers sagt på en anden måde, at etablere og udvikle sin virksomhed over en længere periode, v.h.a. etapevise mellemdistancer, hvor omdrejningspunktet er opbygning af en robust virksomhedsøkonomi sideløbende med, at den unge og virksomheden udvikler sig med tiden.

 

Kunne det være dig
Der er flere selvstændige landmænd, end de fleste tror, der har bygget etableringen op over flere etaper.  Den etapevise etablering har den fordel, at den unge landmand udvikler sit talent og formåen indenfor det faglige håndelag, trænet sin selvledelse og den økonomisk robuste strategiske ledelse.

Aktuel står der flere ejere klar til, at indgå samarbejdsaftaler der udvikler sig med større eller mindre åremål i sigte fra 0,5 år og op til 8-10 år.   Kan du se dig selv etableret og virksomhedsudvikle i etaper, så ret henvendelse til vores etableringsrådgivere:

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Bo Kær Pedersen Bo Kær Pedersen Virksomhedsrådgiver 76 60 21 77 25 57 98 00

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Søren Strebel Søren Strebel Afdelingsleder 76 60 23 82 21 66 04 55


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere