Kvægfolk fik et pust fra Down Under

Udgivet d. 01-07-2020

SAGRO gav kvægavlere friskt blik på verdenssituationen

SAGRO og ejerforeningerne bag havde i dag onsdag verdenspremiere på et online-informationsmøde for mælkeproducenter.

Med oplægsholdere siddende i Billund, Herning, Aarhus, København og New Zealand gav mødet et indblik i den situation, som danske mælkeproducenter står i i skyggen af Covid-19.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild rundede både det nationale og internationale politiske klima og vigtigheden af at have de rigtige alliancepartnere – herunder også dem, der politisk og værdimæssigt ligger andre steder, end landbruget selv gør.

President for Trading Niels Erik Larsen, Arla rundede også effekten af Covid-19 – en krise, der for første gang for alvor har været global. Han påpegede, at alle var overraskede over, hvor hurtigt det gik med, at krisen spredte sig, fra at de kinesiske myndigheder lukkede for adgangen for udenlandske fødevarer, til at hjemlige restauranter ikke aftog nær den mængde fødevarer som tidligere.

Omstillingen til andre aftagere blandt andet på hjemmemarkedet gik dog ifølge Niels Erik Larsen relativt hurtigt, og var endnu engang et tegn på den fleksibilitet og omstillings-parathed, som den danske fødevareindustri kan mønstre.

Han understregede på baggrund af et spørgsmål på online-mødets chatfunktion, at der er meget, der er uvist, herunder risikoen for toldsatser på det engelske og amerikanske marked.

 

50.000 km hegn – for miljøet

Med et fingerknips skiftede scenen på mødet til New Zealand, hvor danske Lone Sørensen fortalte om, hvordan hun driver kvægfarm – og har gjort det gennem 28 år.

Hun driver sammen med sin søn to gårde med i alt 900 jerseykøer. Også i New Zealand mærker de  15.000 mælkeproducenter med i alt 6 mio. køer, at det omgivende samfund ser mere positivt på dem, end det har været tilfældet i en årrække – blandt andet orkestreret af kritiske kampagner fra Greenpeace.

Nogle af de krav, som omgivelserne har stillet til landbruget, har eksempelvis betydet, at der er sat 50.000 kilometer hegn op over de seneste fem år for at beskytte vandvejene.

Men nu, hvor befolkningen kan se, at den store eksport af mælkeprodukter er vigtig, har piben fået en anden lyd – ikke mindst i kraft af at en anden af landets store indtægtskilder, turismen, stort set er lukket ned.

 

 

Nu kan man skifte bank

Afdelingsleder Jacob Hvalkof, Økonomi & Strategi, SAGRO mener, at effekten af Covid 19 endnu ikke viser sig i nøgletallene. Her skal vi frem til 4. kvartal eller starten af 2021, mener han.

Paradoksalt nok er finanssektoren begyndt at se med andre briller på landbruget, der som erhverv har klaret sig langt bedre end mange andre brancher.

- Vi har nok den største konkurrence i ti år på bankmarkedet, og vi oplever, at nogle kunder kan få helt andre bidragssatser nu, siger Jacob Hvalkof.

Han ser en tendens til, at de lokale banker står stærkere og dermed også kan presse de større banker – og at flere har fået en reel mulighed for at skifte bank.

 

Nye muligheder

Politisk chef Ulla Bækman var godt tilfreds med at afprøve den nye mødeform, der fremover tænkes anvendt til flere typer møder.

- Der er mange fordele ved denne mødeform. Det er effektivt.  Folk behøver ikke flytte sig. Vi kan trække på folk, der sidder andre steder. Sidst men ikke mindst kan vi stå med mere ”smalle” arrangementer og alligevel trække interesserede tilhører fra hele vores område, siger hun.

Landmand Lone Sørensen var med på en online-forbindelse fra New Zealand. Hun fortalte om de udfordringer, som landbruget har her. Over de sidste fem år er der således sat 50.000 kilometer hegn op for at forhindre at de 6 mio. køers gylle løber i åer og floder.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere