En miljøvurdering gør dig klog

Udgivet d. 15-09-2021

Uden en miljøvurdering risikerer du at købe den forkerte gård – eller at give alt for meget for en ejendom, hvor dine muligheder reelt er låst.

Før man betaler mange millioner kroner for en gård til husdyrproduktion, er det centralt at vide præcist, hvilken potentiale ejendommen har.

En miljøvurdering kan populært sagt ende i tre helt forskellige konklusioner. Som kan gøre en verden til forskel.

  1. Miljøvurderingen viser, at der ikke er mulighed for at få tilladelse til den produktion, køberen forestiller sig.
  2. Miljøvurderingen viser, at forholdene er helt OK i forhold til køberens planer.
  3. Miljøvurderingen påpeger visse begrænsninger, men anviser præcist, hvordan der inden for rammerne kan opnås den optimale udnyttelse.

Som miljørådgivere oplever vi, at en ejendom umiddelbart kan se fin og uproblematisk ud, lige indtil vi får kigget på kortene, der viser, at området for eksempel er udlagt til fremtidig byzone, eller at afstanden til sårbar natur er alt for kort. 

Det er ikke sjovt at få købt en ejendom, hvor man troede, at husdyrproduktionen kunne udvides, men hvor det viser sig, at man er helt låst.

Og selv, hvor miljøvurderingen får et positivt udfald, så er det rart at kende loftet for, hvad der kan gives tilladelse til på ejendommen.

En miljøvurdering, der viser grønt lys i forhold til købers planer, er i øvrigt et rigtig godt kort at have med i banken, når der skal snakkes finansiering.

Vent med økonomi og staldtegninger

Er du i gang med at købe gård, eller ejer du flere gårde og skal beslutte, hvor den fremtidige produktion skal placeres, så gør du klogt i at begynde med en miljøvurdering. Først når du kender den, giver det mening at få driftsøkonomen til at regne på økonomien og byggerådgiveren til at tegne stalde.

Vi har også kunder, der får lavet miljøvurderinger på ejendomme, der ikke er til salg, men som ligger hensigtsmæssigt i forhold til en fremtidig udvidelse. Måske giver miljøvurderingen anledning til at få en føler ud i forhold til, om ejeren kunne være interesseret i et salg?

Miljøvurdering kan hæve prisen

En sjælden gang bliver vi miljørådgivere også bedt om at lave en miljøvurdering for en sælger.

Hvis man er ved at sælge en gård med 200 køer, så kan det påvirke prisen, hvis man kan vise, at forholdene omkring ejendommen gør det muligt at fordoble eller måske tredoble produktionen.

Uanset om man er sælger eller køber, så er udgiften til en miljøvurdering en relativt lille udgift, typisk fra 5.000 – 10.000 kr., set i forhold til de mange millioner, der er i spil i forbindelse med en gårdhandel eller en stor udvidelse.

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Per Lousdal Miljørådgiver 96 29 66 41 29 10 23 53
Per Lousdal

En miljøvurdering viser ejendommens potentiale, når al lovgivning og miljøregler i forhold til naboer, natur og diverse beskyttelseslinjer er overholdt.

Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere