Majsdagen bød på spritnye resultater for majssorter

Udgivet d. 16-09-2021

Der blev snakket majssorter til den helt store guldmedalje, da SAGRO forleden traditionen tro inviterede til Majsdag 2021.

Begunstiget af lunt og behageligt efterårsvejr begav et følge med omkring 60 interesserede landmænd samt branchefolk, deriblandt rådgivere og repræsentanter fra majsforædlingsfirmaerne, sig ud til landsforsøgsmarkerne i Ålbæk ved Bramming.

Her guidede landskonsulent Martin Mikkelsen fra SEGES dem traditionen tro rundt blandt de høje, snart høstklare majs for blandt andet at fortælle om de mest interessante sorter. Heriblandt var både kendte, men også nye sorter.

Interessen for majssorter er stor, og det afspejler sig da også i landsforsøget. Ikke færre end 120 sorter er der med.

- Det har været et underligt år med skiftevis vådt og tørt vejr, og der har ikke vist sig at være den store forskel på, om såningen fandt sted i starten eller slutningen af maj. Men vi har været heldige med en varm sommer. Hele sommeren sluttede på 300 majsvarmeenheder mere end klimanormalen. Det har en tæt sammenhæng med udbyttemuligheder, der stiger, sammenfattede landskonsulenten.

Udstyret med et lille hæfte, der foruden tabeller over forsøgets primære majssorter blandt andet indeholdt noget om afgrødekalkuler, prissammenligninger og tørstof- og stivelsesmålinger, fik deltagerne lejlighed til at nærstudere - og måske endda smage på – majskolberne, der langt fra så ens ud.

- Generelt må vi konstatere, at det varmere klima betyder, at der er udsigt til at kunne så tidligere. Samtidig betyder det også, at vandingsbehovet stiger, pointerede Martin Mikkelsen.

Landskonsulent Martin Mikkelsen og planterådgiver fra SAGRO, Hanne Binderup Jacobsen, fortalte om de majssorter, de ser mest potentiale i.

Forebyg skader
Indimellem gennemgangen af majssorter blev der naturligvis også tid til at komme omkring andre emner - for eksempel fugleskader, som det blev anbefalet at forebygge med bejdsemidlet Korit. Også hanespore er et problem. Her lød rådet at sørge for at sprøjte, efter at der er sået efterafgrøder.

SAGROs rådgivere slog et slag for de tørstofanalyser, de kan foretage af blandt andet majs. Hos SAGRO Kvæg kan du inden for 48 timer få tjekket tørstofindholdet i dine majsplanter. Der tilbydes også analyse med Agri-NIR, hvor du har svaret inden for en arbejdsdag.

For at kunne tage prøverne skal rådgiverne bruge seks hele majsplanter klippet i normal stubhøjde, fra to steder i marken. De seks planter klippes i stykker, så de kan komme i en sæk eller pose.

- Det er godt at blive opdateret. Jeg er kommet her en del år, og konceptet fungerer fint. For mig handler det først og fremmest om at finde frem til de rigtige sorter, lød det efter rundvisningen fra landmand Rudie Grooters, imens han nød en sandwich og en vand med kollegerne i det dejlige vejr.

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Michael Troelsgaard Afdelingsleder, Grovfoder 76 60 23 94 40 91 30 76
Michael Troelsgaard

Vidste du, at …

SEGES tilbyder et digitalt værktøj for majs-sortsvalg. Programmet håndterer sorter, som har deltaget i landsforsøgene de seneste to år.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere