Med ny deltidsuddannelse kan faglærte landmænd videreuddanne sig og passe jobbet

Udgivet d. 01-12-2021

I det nye år får faglærte landmænd mulighed for at videreuddanne sig kvit og frit, mens de fortsat passer deres job. Det kan gavne branchens arbejdsgivere.

Er du faglært landmand med flere års erhvervserfaring kan du fra den 1. februar 2022 tage produktionsleder- og agrarøkonomuddannelsen på deltid, hvor det meste af undervisningen foregår online.

Tilbuddet er i første omgang sat i søen som et forsøg godkendt af Undervisningsministeriet, og landets ti landbrugsskoler samarbejder om at stå for undervisningen.

- Ved at tilbyde de to lederuddannelser på deltid bliver det muligt at uddanne en gruppe faglærte landmænd, som sandsynligvis ellers ikke ville vælge at videreuddanne sig. Det er et vigtigt budskab at få formidlet ud – ikke kun til de faglærte landmænd, men i lige så høj grad til deres arbejdsgivere, typisk de selvstændige landmænd. Det kan nemlig lige så vel være dem, der giver deres medarbejdere det endelige skub, pointerer Tage Schmidt, næstformand på Grindsted Landbrugsskole.

Ikke langt fra teori til virkelighed 
I et erhverv med mangel på arbejdskraft giver det i hans optik rigtig god mening for arbejdsgiverne at kunne fastholde medarbejderne, samtidig med at de dygtiggør sig og bliver endnu mere værdifulde ledere og medarbejdere.

For den enkelte faglærte landmand kan muligheden for at beholde sit job, mens man studerer, være afgørende for, om man overhovedet kommer i gang med en længerevarende videreuddannelse.

- Og så er det en kæmpe gevinst, at de studerende allerede er tilknyttet en bedrift og kan bruge den som udgangspunkt, når de skal arbejde med alt det, de lærer. De kan gå lige ud i virkeligheden og afprøve teorier, modeller og så videre med det samme, konstaterer Tage Schmidt.

Det kan lige så vel være arbejdsgiverne, der giver deres medarbejdere det endelige skub, pointerer Tage Schmidt, næstformand på Grindsted Landbrugsskole.

Forskellige målgrupper
Der vil sandsynligvis være stor forskel på de studerende, der vælger en deltidsuddannelse. Nogle har etableret familie, og for dem gør en deltidsuddannelse det muligt at få familieliv og studier til at gå op i en højere enhed.

Tilbuddet vil formodentligt også være interessant for driftsledere, som kan have svært ved at tage 20 eller 40 uger ud af deres kalender for at gå på landbrugsskole, sådan som en fuldtidsuddannelse til produktionsleder eller agrarøkonom normalt kræver.

Mange selvstændige har også brug for stor fleksibilitet, hvis de skal videreuddanne sig, samtidig med at de passer deres landbrug.

- Det er et unikt videreuddannelsestilbud til dig, som er nysgerrig og har appetit på mere og som kan afse tid til at uddanne dig – gerne i samarbejde med din arbejdsgiver, sammenfatter Lene Søholt Jacobsen, der udover at være forstander på Grindsted Landbrugsskole også er formand for Danske Landbrugsskoler.

- Det her er noget, vi i Danske Landbrugsskoler har snakket om i meget lang tid. Derfor er det så glædeligt, at muligheden nu er her, og forhåbentligt kan mange faglærte landmænd og deres arbejdsgivere også se ideen i deltidskonceptet.

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Bo Kær Pedersen Virksomhedsrådgiver 76 60 21 77 25 57 98 00
Bo Kær Pedersen

Gratis karriererådgivning

Er du godt i gang med din uddannelse og lidt usikker på, om du har de kompetencer og kvalifikationer, der skal til for at opfylde dine fremtidsdrømme?

SAGRO tilbyder dig op til 10 timers karriererådgivning gratis, hvor du får udarbejdet en karriereplan som beskriver, hvilket kompetencer du med fordel kan arbejde videre med at opnå/ udvikle.

Kontakt Bo Kær Pedersen, virksomhedsrådgiver i SAGRO Økonomi & Strategi - se kontaktoplysninger herover.

FAKTA

  • Deltidsuddannelserne er for faglærte landmænd, der er fyldt 25 år og har minimum 4-5 års erhvervserfaring
  • De udbydes i et partnerskabssamarbejde mellem ti landbrugsskoler
  • Det tager dobbelt så lang tid at gennemføre deltidsuddannelserne i forhold til fuldtidsuddannelserne
  • På deltid kan du blive produktionsleder på et år - herefter tager det to år at blive agrarøkonom
  • Som deltidsstuderende er du på skolen to dage hver måned. Den øvrige undervisning foregår online

Læs mere på landbrugetslederuddannelser.dk


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere