Rønhave indgår aftale om markdriften

Udgivet d. 28-01-2021

To SAGRO-rådgivere bliver storforvaltere af Rønhaves 2.100 ha

Efter 20 års ubrudt vækst er strategien på Rønhave ApS. lagt radikalt om. Jørn Kjær Madsen vil fremover koncentrere sig om at forbedre mælkeproduktionen, og i det hele taget forsøge kun at drive virksomhed på de områder, der gør ham glad – og som han tjener penge på.

På toppen af Rønhaves udvikling bestod bedriften af 3.600 køer fordelt på 5 bedrifter. Der var kvier på 8 kviehoteller, 75 ansatte, eksport af kvier til Rusland, og Jørn Kjær Madsen ejede og lejede huse og lejligheder til mange af sine ansatte.

Sidste sommer blev beslutningen om at dreje supertankeren taget, og Jørn Kjær Madsen går drastisk til værks.

For eksempel overgik pasningen af samtlige 2.100 ha ved årsskiftet til en totalpasningsaftale med Rostgård Maskinstation. Via en rådgivningspakke fra SAGRO har Jørn Kjær Madsen uddelegeret styringen af markdriften til de to planterådgivere Vivi Ernstsen og Erik Helbo Bjergmark. 

Hønen kan få så mange æg at ligge på, at den ikke kan holde dem alle sammen varme, siger Jørn Kjær Madsen

Vivi Ernstsen (med ryggen til) er den, der i sæsonen dagligt vil være i kontakt med Mikkel Olesen (tv,), der er Rostgård Maskinstations tovholder på samtlige opgaver på det store jordbrug. Til højre er det Erik Helbo Bjergmark.

Vivi og Mikkel skal sparre om alt arbejde i marken, og hun står for kvalitetskontrollen ved hyppige besøg i marken. Det er en fed udfordring, mener hun:

- Ens faglighed kommer i spil på en anden måde, når man er med i dyrkningen lige fra dag ét til høst. Det er noget andet at være så tæt på, og det forpligter i forhold til at få det bedst mulige ud af markbruget, mener Vivi Ernstsen.

Selvkørende

Jørn Kjær Madsen har en forventning om, at rådgiverne er selvkørende, men han har stadig det sidste ord:

- Hvis der undervejs i sæsonen skal tages en chance – tør vi tro på flere dages tørvejr, f.eks - så er det mig, der bestemmer. Det kan man ikke udlicitere. Men ellers forventer jeg, at det er Mikkel og Vivi, der er udfarende og i front. De skal ikke sættes i gang af mig, understreger Jørn Kjær Madsen.

- Erik Helbo er tovholderen bagved. Han er super til at skabe overblik i regneark og styre ud fra dyrkningskalkyler, så vi strategisk får forholdt os til, om en mark ligger for langt væk eller giver for lidt. Det er også ham, der har ansvaret for det nødvendige papirarbejde i forhold til regler og lovgivning, forklarer Jørn Kjær Madsen om aftalen mellem Rønhave og SAGRO.

Rønhave nedskalerer

Rønhave reducerer med 400 køer og reducerer medarbejderstaben fra 75 til 50. 

Jørn Kjær Madsen skifter gradvist fra holstein til de mindre jerseykøer og samler malkningen på tre mod tidligere fem bedrifter. 

Samtidig bliver der skåret fra, så der bliver færre kviehoteller, og der skal ikke længere dyrkes majs til biogas på lejet jord.

SAGROs markpakker

Er du interesseret i en Rådgivningspakke Mark fra SAGRO, så du får intensiv rådgivning, sparring og opfølgning gennem hele sæsonen, så ring til din planterådgiver, eller kontakt:

Hans Jeppe Andersen, chef for SAGRO Planter & Miljø

tlf. 2557 9840, hja@sagro.dk.

Rådgivningspakken Mark 1 indeholder:

  • 5 timers markbesøg
  • Mark- & gødningsplaner
  • Sprøjteplaner
  • Fællesskemaer og flytning af betalingsrettigheder
  • Telefonrådgivning
  • Gødningsregnskaber
  • Sprøjtejournalindberetning
  • Gødnings- og efterafgrødeskemaer
  • TILVÆKST Grovfoder

Yderligere service og flere markbesøg kan tilkøbes i Mark 2 og 3.

SAGROS Markpakker til fast pris findes i 3 udgaver.

Som tommelfingerregel er prisen 100 kr./ha, men der kan aftales en ”all inclusive”-pakke, som er mere omfattende. Meget store arealer kan sænke gennemsnitsprisen pr. ha.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere