Tag friskgræsprøver af alle slæt

Udgivet d. 07-07-2021

Mange har set fordelen ved friskgræsprøver inden 1. slæt – men det giver lige så meget mening at tage analyser inden de efterfølgende slæt.

1. slæt er ofte lavt på protein og højt i energi. 

2. slæt skal gerne times, så vi får lidt mere protein, men stadig en relativ høj fordøjelighed. Protein er det helt store fokusområde i tiden, og de fleste år ser vi, at kløveren kommer hen på sommeren og bidrager til højere proteinindhold i de sidste slæt. Netop for at få så stor procentdel protein i dyngen som muligt, uden at det går ud over fordøjelighed og andre kvalitetsparametre, kan det for mange være en god idé også at få taget friskgræsanalyser forud for 3., 4. og 5. slæt. 

Når man har styr på sine kvaliteter, bliver vinterfodringen nemmere og billigere i indkøb af kraftfoder. Det er også nemmere at lægge ensilagen ind i en dynge efter lagkageprincippet, så du på den måde får en ensartet kvalitet gennem vinterfodringen, og det er samtidig nemt og hurtigt at hente ensilage.

Vi skal også tænke på udbyttet, og mængden, der står derude. Det nytter ikke at køre med fast interval, hvis der ikke har været en god græsvækst i den pågældende periode, høstprisen er nemlig næsten uafhængig af mængden.

 

 

Uden et mål er det svært at træne
Hvis det i sæsonen viser sig, at man har valgt en forkert strategi, så har man med friskgræsanalyser muligheden for at tilpasse taktikken. Det er lidt som sportsudøvere: Hvis de ikke har et mål, er det svært at træne. For at nå et mål, er man nødt til at gøre status undervejs. Friskgræsprøver sikrer, at vi er på rette vej mod en pæn fordøjelighed, et godt udbytte og bedre proteinindhold. Jeres rådgiver er jeres coach, som hjælper med at tolke på resultaterne og guide bedst muligt til, hvornår I bør tage slættet.

SAGRO og ØkologiRådgivning Danmark har investeret i et mobilt apparat til friskgræsanalyse. Du kan få din rådgiver til at udtage prøver i dine marker, men du kan også selv indlevere prøver i et af SAGROs huse og få et hurtigt svar. Det er hurtigere og billigere end hos Eurofins. Prøver testes som hovedregel i SAGRO Herning mandag, SAGRO Billund tirsdag og resten af ugen i SAGRO Esbjerg.

Tegn abonnement på græsmail

ØkologiRådgivning Danmark giver dig i år mulighed for altid at være opdateret på status i afgræsningsmarkerne. I en ugentlig græsmail er der helt friske analyser fra økologiske afgræsningsmarker og en vurdering af græsvæksten for den kommende uge. Du får også et godt, aktuelt råd fra en af rådgiverne.

Abonnement på afgræsningsmailen koster 1.000 kr. for hele sæsonen. Tilmeld dig ved at skrive til lkh@oerd.dk eller ring til en af kvægrådgiverne i ØkologiRådgivning Danmark.

 

 

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Louise Kjær Hilligsøe Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 76 60 23 77 21 36 37 24
Louise Kjær Hilligsøe

Kontakt os

Få et godt råd fra en af vores rådgivere

Carsten Markussen Økologirådgiver i ØkologiRådgivning Danmark 30 62 72 15
Carsten Markussen


Samarbejdspartnere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere