En vedtaget fusion og en helt særlig gæst

Udgivet d. 10-03-2024

Efter generalforsamlingen i JYSK Landbrug stod det klart, at fusionen mellem JYSK Landbrug og Sydvestjysk Landboforening bliver en realitet.

Rødvin i glasset, gris på gaflen samt liljer og påskeæg på bordene. Hvis man synes, det lyder som en ganske fornuftig fusionsmenu, har man fuldstændig ret.

Det var nemlig denne kombination, der akkompagnerede den egentlig fusion mellem JYSK Landbrug og Sydvestjysk Landboforening onsdag d. 13. marts 2024 i SAGROs lokaler i Billund. Fusion var allerede stemt igennem hos Sydvestjysk Landboforenings generalforsamling om mandagen, og selvom stemningen inden generalforsamlingen hos JYSK Landbrug var positiv, skal man som bekendt ikke fejre fusionen inden bjørnen er skudt.

Inden aftenen kom så langt, var formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard på talerstolen, hvorfra han kunne berette om arbejdet med resultaterne af svarer-rapporten, CO2-afgift og den grønne trepart.

Det er vigtig infrastruktur

Bestyrelsens beretning blev leveret med HC Gæmelkes velkendte selvsikkerhed, og han understregede vigtigheden af arbejdet med ”Kampen af Jorden”. Han kan sagtens forstå, hvis man som lodsejer vælger at sælge sin jord, når man bliver tilbudt 3-4 gange af jordens værdi. Men han havde en løftet pegefinger mod flere af de aktører, der presser prisen op.

- Hvis man som virksomhed insisterer på at starte sine egne skovprojekter eller andet i Danmark, vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man ikke køber den gode landbrugsjord, men i stedet investerer i mindre frugtbare arealer, så det ikke kommer til at koste vigtig dansk infrastruktur – for det er, hvad fødevareprodukter er, sagde HC Gæmelke.

Formanden berørte flere af foreningens mærkesager som blandt andet sikkerhed i erhvervet, taskforce markvand, biodiversitetsforordningen, den grønne omstilling og den allestedsnærværende ESG-dagsorden.

Succes med skolebesøg

Foreningen tilbyder gratis bus og værtskab, til de skoleklasser i området, der ønsker at besøge et landbrug, og her fremhævede formanden en helt særlig episode.

- Anne-Marie Kragsig Pedersen, der sidder i bestyrelsen, gør et kæmpe stykke arbejde med vores lokale skoletjeneste. Der var en uge, hvor hun fik i stand, at en hel folkeskole kom på gårdbesøg på fire forskellige gårde fordelt over fire dage. Det er helt fantastisk, når vi oplever den opbakning til vores erhverv, sagde han.

Rungende flertal

Men nå… Som vi allerede har afsløret, blev aftenens helt store højdepunkt et rungende ”JA” til en fusion mellem de to jyske landboforeninger. Blandt 67 afgivne stemmer, var der 65 ja-stemmer og to nej-stemmer, og dermed var det en glad formand, der kunne nyde en portion gammeldags æblekage til kaffen.

- Med de faldende medlemstal vi ser i begge foreninger, vil jeg kalde denne beslutning for rettidig omhu. Og det er jeg meget glad for, at tæt på alle medlemmer er enige i, sagde formanden.

Efter afstemningen til den nye bestyrelse stod det klart, at HC Gæmelke, Allan Pedersen, Anne-Marie Kragsig Pedersen, Lars F. Hansen, Martin Jørgensen, Torben Johansen, Kasper Henriksen nu er repræsenterede fra Valgområde Øst i den nye bestyrelse.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere