“Aldrig tidligere har der været så stort et pres på den danske landbrugsjord”

Udgivet d. 15-03-2023

Årets generalforsamling i Jysk Landbrug var velbesøgt. Men ulven og co2 afgiften spørger.

Traditionen tro, var Jysk Landbrugs generalforsamling et tilløbsstykke som mere end 130 medlemmer fra landboforeningen havde valgt at prioritere.

Efter en yderst veltilberedt oksesteg, valg af stemmetællere og dirigent, var det formanden H. C. Gæmelke, der indtog scenen med sin beretning. 

- Aldrig tidligere har der været så stort et pres på den danske landbrugsjord. Kampen om jorden er større og vigtigere end nogensinde før. Aldrig tidligere har vi set så stor interesse for at opkøbe landbrugsjorden til alt muligt andet end landbrug, sagde han. 

Budskabet blev fulgt op med en elektronisk afstemning via de fremmødtes mobiltelefoner, hvor de fremmødet (heldigvis) var enige med formanden og bestyrelsen i, at ejeren af jorden selv skal bestemme hvad jorden skal bruges til og om den skal sælges, hvilket er en mærkesag for bestyrelsen. 

Ukendt CO2 afgift 
Den kommende CO2-afgift på landbruget var ligeledes på dagsordenen, og her kunne der stemmes om, hvor stor man tror den kommende afgift bliver pr. ton CO2. For der var ikke den store tvivl at spore hos formanden om hvorvidt der kommer en afgift. 

- For der kommer en afgift. Det er vi sådan set ikke i tvivl om længere, sagde formanden. 

Nyt biogasanlæg
Formanden kunne ligeledes løfte sløret om planerne for et nyt biogasprojekt, der formentlig kommer til at finde placering omkring Vejen. Det viste sig, at mere end 80% af de fremmødte var klar til at levere til et biogasanlæg, hvis muligheden bød sig, hvilket vidner om en velvilje til den grønne omstilling fra erhvervet.

Under debatten var der stor ros fra de fremmødte til en fremsynet og aktiv bestyrelse. Derudover fyldte ulven og igen - kampen om agerjorden hos de fremmødte under debatten. 

Der var i alt fem medlemmer af bestyrelsen på valg, der alle blev genvalgt. Den eneste ændring i bestyrelsen var således valget af suppleant, der endte med at sende Henrik Bovbjerg ind på pladsen som suppleant.

Borgmester på besøg

Da valghandlingen og generalforsamlingen var overstået, gik aftenens gæstetaler Frank Schmidt-Hansen, der er borgmester i Vejen Kommune på scenen. Han fortalte om sit arbejde som formand for KL´s klimahandlingsplan, men også om den grønne omstilling set fra politikernes perspektiv, men også helt konkret om landbrugets betydning for Vejen Kommune. 

- Partnerskabet er intet andet end uvurderligt. Vi har en stor andel landbrugsjord og en stor fødevareproduktion samt slagterier, sagde han.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere