Vejen Kommune og landbruget forlænger klimaaftale

Udgivet d. 06-03-2024

Som det ofte er med succesfulde samarbejder, så bliver de forlænget. Det er også tilfældet her, hvor konkrete mål giver resultater, der kan måles.

Fra venstre: Henrik Pihl Jessen, medlem af Udvalget for teknik og miljø - HC Gæmelke, Jysk Landbrug - Vagn Sørensen, formand for Udvalget for teknik og miljø - Frank Schmidt-Hansen, borgmester Vejen Kommune - Christian Lund, Spiras og Henrik Bertelsen, Familielandbruget Sydvest. Sønderjysk Familiebrug var ikke repræsenteret på dagen.

 

I 2050 skal Vejen Kommune være klimaneutral. Samtidig skal kommunen gøres mere robust og modstandsdygtig overfor oversvømmelser og andre konsekvenser af klimaforandringerne. Og det er årsagen til, at kommunen sammen med flere Landbrugsorganisationer har indgået en ny og opdateret klimapartnerskabsaftale.

- Drivhusgasudledningen fra landbruget sænkes ikke med en underskrift, der skal handlinger til. I erhvervet er vi allerede langt med den grønne omstilling, og vores fornyede partnerskabsaftale med Vejen Kommune skal styrke vores erhverv og understøtte en udvikling i en retning med lavere drivhusgasudledning, siger formand for Jysk Landbrug, H.C. Gæmelke.

Aftalen er også yderst konkret. Man vil arbejde med multifunktionel arealanvendelse, der skal udarbejdes klimaregnskaber på landbrugsbedrifter og fremme produktionen af plantebaserede fødevarer i kommunen.

Ved at sætte fokus på konkrete handlinger og initiativer, kan Vejen Kommune og landbruget i fællesskab fortsætte med at reducere landbrugets drivhusgasudledning. Teknik & Miljø kan bidrage med stor viden om kommunens arealer, og landbruget kan omsætte det i praksis.

- Dialog og samarbejde er grundstenene i vores klimapartnerskab med landbruget. Vejen Kommune og landbruget vil med et fælles fokus finde nye veje til at nå de målsætninger, vi har sat os. Det vil komme alle i kommunen til gavn, siger borgmester i Vejen Kommune, Frank Schmidt-Hansen.

Aktuelt er der et stort fokus på landbrugets drivhusgasudledning som følge af udsigten til en grøn skattereform-aftale.

- Landbruget har i mange år arbejdet med klimaindsatser og reduktion af drivhusgasser, det er der ikke noget nyt i. Partnerskabet med kommunen skal bidrage til, at vi lokale landmænd kan få adgang til viden til gavn i landbrugsdriften, siger næstformand for Spiras, Christian Lund.

Aftalen erstatter den tidligere aftale, som blev indgået i 2021. Og som det er med succesfulde samarbejder, så har de det med at blive forlænget, hvad end man taler om fodbold, politik eller i dette tilfælde klimaindsatser.

Aftalen er indgået af Vejen Kommune, Jysk Landbrug, Spiras, Sønderjysk Familielandbrug, og Familielandbruget Sydvest.

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere