Høstteknik i korn og grovfoder

Udgivet d. 03-06-2019

Temaet på dette års Planteaften på Ytteborg sætter fokus på, hvordan man opnår en stor høstkapacitet - men samtidig undgår spild.

- Det afgørende for en stor høstkapacitet uden spild er, at afgrødens indføring i mejetærskeren sker i et jævnt flow, uden klumper, forklarer teknikrådgiver Kurt Mortensen fra Byggeri & Teknik i Herning. Han fortæller, at stigende skærebordsbredder har ført til, at det ofte kan knibe at følge markens konturer. Resultatet bliver strå med varierende længde, og det kan være medvirkende til ujævn indføring. Traditionelle skæreborde har derfor fået udviklet variabel afstand mellem kniv og indføringstromle.

Høstteknik er årets tema ved Planteaften på Ytteborg i Hjerm onsdag den 19. juni. (Der er meget andet på programmet den plantefaglige aften, og det fulde overblik fås her.)

Kurt Mortensen gennemgår her de tre mejetærskere og en friskgræs-høster, som i år præsenteres til Ytteborgs Planteaften:

Sejlskærebord

I de senere år har vi set sejlskæreborde, hvor indføringstromle og skærebordets bund er erstattet af et tværgående sejl. Det bevirker, at materialet hurtigt bliver ført væk fra kniven og ind i maskine i et jævnt flow. Der er flere bud på sejlskæreborde, både mærkespecifikke og selvstændige skærebordsfabrikater, der kan tilpasses til hvert enkelt mejetærskerfabrikat.

MacDon

På FD-serien, som fås op til 13,7 meters bredde (42 fod) er der 2 sidefløje, som kan bevæge sig uafhængig af hinanden og af midtersektionen. Vinden er også 2-delt, så afstanden fra vinde til kniv er ens i hele bordets bredde. Der er endvidere et støttehjul yderst i hver sektion, som er med til at bestemme stubhøjden sammen med de justerbare slæbesko. Som noget specielt ved dette skærebord, kan man sætte en høj stubhøjde i flexmode – altså skærebordet holder en bestemt højde over jorden i hele bredden, lige som en sprøjtebom.

Claas Convio

Dette skærebord fås i Danmark i bredder fra 10,8 - 12, 8 m (35 – 40 fod), og knivgangen bæres af hydraulisk styrede arme for hver meter. Knivgangen kan altså flexe for hver meter. Der er en topsnegl i hele bordets bredde, som hjælper med at få høje afgrøder, som f.eks. raps, problemfrit ind i maskinen. Chaufføren kan vælge mellem 4 forskellige modes, bl.a. lav stubhøjde og flex via slæbesko, eller en stiv knivgang. Sejlhastigheden tilpasses automatisk til kørehastigheden, og skærebordets marktryk kan stilles fra kabinen.

Geringhoff TrueFlex Razor

Her er skærebordet 3-delt, og de 3 dele kan bevæge sig 5 grader i forhold til hinanden, både op og ned. Vinden er også 3-delt, så den har ens afstand til kniven i hele bordets bredde. Der er højdesensorer under hver sektion, som således selv tilpasser sig omgivelserne. Hastigheden på de 3 sejl kan stilles individuelt, så materialet flyder jævnt ind i maskinen. Det kan især være aktuelt ved kørsel på bakker. Bordet fås i 30 – 40 fods bredde. For at få særligt spildsomme frø med ind på sejlet, er bordet monteret med et luftsystem, der blæser ind over sejlet, nede ved kniven.

Maksigrass

Til høst af frisk græs, der skal direkte ind og tippes af på køernes foderbord, er Maksigrass det første danske bud på en løsning i Danmark.

Maksigrass er opbygget af en rotorskårlægger, der klipper græsset af uden at snitte bladene i småstykker, og en kædeelevator, der transporterer det afhøstede græs op i vognen. I bunden af vognen er der en bundkæde, der transporterer græsset hen mod bagsmækken, efterhånden som vognen fyldes forfra. Aflæsning af vognen på foderbordet sker ved at åbne baglugen og sætte bundkæden i gang. Ideen med vognen er, at køerne kan optage mere tørstof pr. dag, idet ædelysten er større i frisk græs end fuldfoder. Vognen kan både anvendes som et supplement til afgræsning og til erstatning for fodring med fuldfoder hen over sommeren.

Den første friskgræs-høster i Danmark, MaksiGrass, klipper græsset uden at snitte bladene i småstykker.

Planteaften på Ytteborg

Onsdag den 19. juni er der planteaften på Ytteborg i Hjerm.

Du kan se hele programmet her.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere

Cookie- og privatlivspolitik på www.sagro.dk

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere brugen af de enkelte elementer på sagro.dk og til at støtte markedsføringen af vores services. Ved at klikke videre på sagro.dk accepterer du vores brug af cookies. Læs mere

Jeg accepterer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Hold dig opdateret med SAGROs nyhedsbrev.
Du får information om præcis de emner, der interesserer dig.

Hvad siger du ja til?
Jeg ønsker ikke at se denne popup længere