Helt ny udlægger gør os klogere på gylle

Udgivet d. 30-03-2021

I samarbejde med en række private leverandører har Ytteborg Forsøg bygget en helt ny gylleudlægger, der skal bruges i forsøg.

Gyllebeholderen er hængt i den bagerste lift. Den kan både fungere som slæbeskær og slangebom. Forrest sidder græsnedfælder, sortjordsnedfælder eller rækkenedfælder.

Gylle er ikke bare gylle, og interessen for at undersøge forskellige slags gylles indvirkning på planterne er stigende.

Det er en del af baggrunden for, at Ytteborg Forsøg i Hjerm nu har udviklet en helt ny gylleudlægger, der skal bruges til forsøg. Ytteborg Forsøg ejes af SAGRO, Vestjysk og Lemvigegnens Landboforening.

- Vi ville have en gylleudlægger med en sporvidde på tre meter. På den måde undgår vi problemer med jordtrykning i forsøgsarealerne, fortæller drifts- og administrationschef Morten Krupa. Det er ham, der sammen med især GØMA i Viborg og Herborg Maskinforretning har stået for opbygningen af den specielle udlægger.

- Det har været fedt at arbejde sammen med GØMA om udviklingen. De er ekstremt professionelle, er vant til at arbejde med gylle og har virkelig engageret sig i projektet, siger Morten Krupa. Først i november begyndte konstruktionen, der blev taget i brug midt i marts.

Centrum i gylleudlæggeren er en John Deere R 6145, der bygges om til tre meters sporvidde. Men både foran og bagpå er den udstyret, så man meget hurtigt kan skifte i både den måde gyllen bringes ud på, og hvilken type gylle man bringer ud.

Meget præcis

Opbygningen af maskinen betyder, at gyllen bringes ekstremt præcist ud. GPS-styring sikrer en nøjagtighed på to centimeter og fortrængerpumpen er langt mere præcis end en flowmåler. Samtidig er den hurtigere til at sikre fuld tildeling, forklarer Morten Krupa. Det sparer tid og areal i forsøgene.

Selve gyllebeholderen er en tank, der er hængt op på den bageste lift. Placeringen skyldes de råd, som Herborg Maskinforretning kom med.

- Jeg ville have den foran, men de overbeviste mig om, at bagakslen langt bedre kan holde til belastningen, og at det er godt med udsyn fremad til redskaberne, erkender Morten.

Gyllen fra tanken bag på traktoren kan dirigeres bagud til slæbeskæret eller slangebommen og fremad til græsnedfælderen, sortjordsnedfælderen eller nedfælderen til rækkenedfældning.

- Minimum tre af redskaberne sidder der hele tiden, hvilket betyder, at vi ikke så ofte skal skifte redskab, fortæller Morten Krupa.

Et syreN-anlæg med 60 l svovlsyre til forsuring, er monteret på den ene side af gylletanken, på den anden side sidder beholdere til additiver og nitrifikationshæmmer. Tilsætningen af disse sker gennem en Danfoil injektionspumpe, der fungerer lige så præcist, som det øvrige udstyr.

 

Ombygget slamsuger på krogen

Bag på traktoren med de mange redskaber sidder ofte en ombygget slamsuger. Det er den, der bruges til at transportere gyllen i fra landmandens tank eller fra vejen og ned i marken, når lastbiler fra et biogasanlæg leverer afgasset gylle til et forsøg. Eller andre flydende stoffer.

- Vi kan køre ud med alt, der kan flyde: Protamylasse eller Fertigro for eksempel, siger Morten Krupa.

Vognen, der har fået en skammel monteret forrest, så den kører på fire hjul, transporteres med rundt i hele det område, hvor sættet bruges til at lave forsøg. Og det er fra Limfjorden til grænsen.

- Vi kører selv. Det bliver for dyrt at få det hele på en blokvogn hver gang – og bredden på tre meter gør det også til en udfordring, forklarer Morten Krupa.

Morten Krupa er drifts- og administrationschef på Ytteborg.

FAKTA

Forsøgsparcellerne er tre meter – derfor er sporvidden på køretøjet tre meter.

Sættet skal arbejde fra Limfjorden til grænsen.

Det skal bruges til både firmaforsøg, lokale forsøg/demoer og landsforsøg.

Udviklingen er støttet med et betydeligt beløb af Idagaardfonden.

Ansøgningen om støtte blev udformet af SAGRO.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere