Jakob Ellemann besøger workshop hos SAGRO

Udgivet d. 01-06-2021

Pølsesnak er normalt meningsløs snak. Men måske det netop er på tide at tage grisen ved trynen og se nærmere på, hvordan pølsen er produceret. Den 7. juni 2021 står i grisens tegn, når Tænketanken Frej inviterer formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen og 25 lokale landmand på workshop om fremtidens bæredygtige griseproduktion hos SAGRO.

Debatten om bæredygtighed handler ofte om biodiversitet, pesticider og planter. Men hvor er grisen i denne samtale? Vi mennesker deler Danmark med 12.7 mio. grise, men det tætteste mange danskere kommer på grisene er gennem grillpølser om sommeren og flæskesteg til jul. En saftig hotdog og et sprødt flæskesvær smager vidunderligt, men der er god grund til at se nærmere på, hvordan griseproduktionen bliver mere bæredygtig, så grisene stadig er velkomne i Danmark i fremtiden.

Danmark har et reduktionsmål om 70 pct. i 2030. Det skal landbruget bidrage til - også griseproducenterne. Og grise sviner. Ligesom alle levende væsner udleder de CO2, og griseproduktionen udleder også lattergas, ammoniak og kvælstof. Samtidig er de danske forbrugeres krav til ’det gode griseliv’ stadig stigende. Udfordringerne skal håndteres, men det er ikke altid, at de går hånd i hånd – særligt ikke, hvis danskerne fortsat forventer at kunne lægge en pakke pølser på grillen til en flad 20’er.

Mandag den 7. juni samles 25 lokale landmænd og Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, når Tænketanken Frej afholder workshop om fremtidens bæredygtige griseproduktion. Til workshoppen vil de lokale landmænd komme med løsninger på, hvordan klima, miljø og biodiversitet, samt dyrevelfærd og etik kan forenes således, at griseproduktionen i Danmark fortsat kan legitimeres – og så du kan få en lokal dansk grillpølse på varme sommerdage.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, ser frem til at lytte til landmændenes løsninger:

”Jeg glæder mig meget til at få en masse input til, hvordan vi kan fremtidssikre dansk landbrug. Danske landmænd producerer fødevarer i den absolutte verdenselite. Og det skal de sandelig blive ved med. Derfor ser jeg frem til at tage dialogen med både landmænd og andre interessenter om, hvordan vi kan sikre vores fødevareproduktion i fremtiden”.

Svend Agergaard, formand for SAGRO og griseproducent, deltager på Tænketanken Frejs workshop. Han forklarer, hvad god dyrevelfærd er for ham:
”Når jeg og mine 7 medarbejdere møder op i staldene om morgenen, så arbejder vi for, at grisene trives. For mig er god dyrevelfærd, at grisene får godt foder, har adgang til vand, og at de går i en ren og tør sti uden træk, hvor gyllen flyder væk. Plads er også vigtigt. For mig er god dyrevelfærd særligt, at de folk, som passer dyrene, har et godt overblik over grisene og hjertet på det rette sted – ligesom når man passer børn”. 


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere