Mere end 200 mødte op til Planteaften på Ytteborg

Udgivet d. 15-06-2022

Men aftenen var ikke kun pyrolysesnak, sortsgennemgang og sikkerhedsregler. Der var også tid til det sociale.

Det er altid særligt, når der inviteres til Planteaften på Ytteborg. Tirsdag d. 14. juni var ingen undtagelse, og mere end 200 mødte op til et alsidigt program. 

Som det første demonstrerede planterådgiver Erik Kjeldsen, SAGRO, hvor nemt det er at få kortlagt sin mark ved hjælp af en drone, som man bagefter kan til præcisionssprøjtning. Det var blandt andet derfor, at landmand Søren Frederiksen var mødt op.

 - Jeg er kommet for at få stillet min nysgerrighed. Der er flere interessante emner, og særligt præcisionslandbrug følger jeg med i, sagde han.

Præcisionssprøjtning kan bl.a. bruges til at nedbringe forbruget af glyphosat, som er det mest anvendte og gennemtestede ukrudtsmiddel i verden. Det får for tiden megen politisk bevågenhed, og derfor var SAGRO og SEGES sammen om at demonstrere, hvordan man med den nyeste teknologi kunne styre en marksprøjte med en 36 meter bom helt ned på dyseniveau.

 - Jeg er sikker på, at vi alle kommer under en regulering, som gør dette til et krav, sagde Søren Frederiksen. 

Efter denne demonstration, gik turen rundt til forskellige oplæg. Her kunne man blandt andet høre om den efterhånden meget udbredte vinterhvedesort Pondus, og hvad den har af fordele og ulemper. 

Der blev også talt om biochar-kulstoflagring og jordforbedring og meget andet. For ikke at tale om, at der skal være styr på sikkerheden, hvorfor man havde allieret sig med TBS Holstebro og René Lundegaard, der viste, hvor hurtigt og nemt det er at få testet bremserne på sin traktor.

 

Proteinafgrøder - det er der penge i

Man kunne også blive klogere på, hvordan fremtiden ser ud for produktion af proteinafgrøder til konsum. Og den er - kort fortalt - meget lys.

 - Der er stor efterspørgsel på blandt andet ærter og bønner. Desuden kan man få hektarstøtte til det. Men vi kom også ind på testresultater for andre planter, herunder quinoa, og hvordan man kraftigt kan reducere mængden af ukrudt ved at dyrke to afgrøder på samme areal, sagde senior projektleder ved SAGRO Dorte Storper. 

Men aftenen var ikke kun pyrolyse, sortsgennemgang og sikkerhed. Der var også tid til det sociale efterfølgende, da aftenens hovedsponsor, Vestjysk Andel, bød på grillede pølser samt øl og vand.

 - Det sociale fylder også. Det er skønt at komme ud og se kolleger, som jeg ellers ikke ser så tit, sagde landmand Søren Frederiksen. 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Erik Kjeldsen Erik Kjeldsen Planterådgiver 96 29 69 13 20 31 23 24


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere