Perfekt planlagt planteaften

Udgivet d. 20-06-2019

Planteaften på Ytteborg med høstteknik, salgsafgrøder og grovfoder i fokus.

Timingen og planlægningen var helt i orden, da SAGRO sammen med samarbejdspartnere afviklede planteaften på Ytteborg torsdag aften.

Et heftigt regnskyl med torden rullede ind over Holstebro-egnen, men både arrangører og landmændene havde åbenbart læst vejrudsigten rigtigt, for få minutter før åbningen, buldrede tordenbygerne videre, så hele aftenen kunne forløbe i lunt og tørt sommervejr.

Omkring 250 lokale landmænd havde fundet vej til aftenen, der bød på både afgrøder og store maskiner med fokus på de forskellige løsninger omkring skæreborde, som de forskellige producenter har udviklet.

Planteaftenen havde fokus på en række poster med fokus på salgsafgrøder inden for vintersæd, bælgsæd og vårsæd og majs, græsblandinger og græshøst inden for grovfoder.

Et meget tydeligt bevis for forskellene på hvedesorter, kunne tilskuerne se, da det voldsomme regnvejr kort før planteaftenens start havde lagt den blødstråede Kvium ned.

Ellers var det stor interesse for vintersorterne, som snart skal udvælges.

Her illustrerede forsøgene også, hvordan de forskellige sorter reagerer på sprøjtning, og hvilke der er meget sårbare for svampesygdomme.

Intet afgjort i Ytteborg Cup

De besøgende fik også en status på ”Ytteborg Cup”, hvor DLG, Vestjyllands Andel, SAGRO, Vestjysk og Lemvigegnens Landboforening dyster i Vinterraps. Målt alene på økonomi ligger Vestjysk i front med udgifter for 2740 kroner, mens Vestjyllands Andel har brugt 4060 kroner.

Men det er stadig alt for tidligt at se, hvem der vinder, når der til sin tid skal høstes.

Avanceret teknologi på skæreborde

Maskinfabrikanterne havde rullet det store grej ud med skæreborde fra  MacDon, Claas Convio og Geringhoff.

MacDon præsenterede den fleksible FD-serie med 2 sidefløje, der bevæger sig uafhængigt af hinanden, og kan sættes til at holde en fast højde over jorden i hele bredden.

Geringhoffs TrueFlex Razor havde en smart feature med luft, der blæser frø ind over sejlet, så man får det hele med.

Claas varsler en 13,5 meter bred udgave af deres Convio i 2020.

Det er en trend, at man kan tænke skærebordet isoleret fra mejertærskerne, så man sagtens kan købe skæreborde og kombinere dem med andre mejetærskere.


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere