Råd til tidligere minkavlere efter ny udmelding: Afvent

Udgivet d. 22-06-2021

Den ekspertgruppe, der skal vurdere erstatningerne til de tidligere minkavlere er fortsat ikke nedsat, og det efterlader de tidligere avlere i en lang venteposition, vurderer SAGROs rådgiver.

Hvis man tager forbi et par af de 1.100 tidligere minkfarme rundt i Danmark, vil man formentlig opleve, at græsset godt kunne være blevet slået for et par uger siden. Men ellers står de fleste af hallerne præcis i samme stand, som da minkene flyttede ud tilbage i efteråret 2020. Og sådan skal de formentlig stå i flere år endnu. 

Det er nemlig blevet meldt ud, at den taksationskommission, der skal vurdere  erstatningens størrelse endnu ikke er blevet nedsat, og Ifølge Fødevarestyrelsen vil det tage minimum tre år at vurdere de tomme minkfarme, fra den dag kommissionen er dannet.

- For minkavlerne betyder det, at de formentlig kan se frem til at skulle betale renter på lån og udgifter til vedligeholdelse af bygningerne i minimum tre år endnu. Som rådgiver er det svært ikke at kunne give et konkret svar på, hvornår en kunde kan se frem til at kunne få sin sag behandlet, siger Michael Bach-Olesen, der er Økonomirådgiver hos SAGRO.

Men selvom udsigterne til at skulle vedligeholde de tomme minkfarme flere år endnu kan virke underligt, kan det altså ikke gøres hurtigere. Det udtaler fødevareminister, Rasmus Prehn til DR.

- Det er desværre vilkårene, når vi gerne vil have en ordentlig taksationskommission, der arbejder i et tempo, der er realistisk. Men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at det bliver nemmere for den enkelte minkavler.

Rådgiver Michael Bach-Olesen holder dagligt nøje øje med alt, der bliver meldt ud ift. behandlingen af mink-erhvervet både fra officielle og uofficielle kilder, og her har han fokus på den kommende taksationskommission og efterfølgende ekspropriation. 

- Vi har rigtig mange tidligere minkavlere som kunder, hvor vi også rådgiver ift. erstatningsreglerne. Som tingene er nu, er vores bedste råd at have endnu mere tålmodighed, indtil vi kender retningslinjerne for taksering. Billede- og videodokumentation er nævnt flere steder, hvilket vil give minkavlerne mulighed for at rive bygningerne ned og bruge jorden til noget andet. Men som tingene ser ud lige nu, må vi have tålmodighed, siger han.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere