Skal du spise mursten eller jord, når du bliver pensionist?

Udgivet d. 13-12-2018

Mange har ikke den egenkapital, de tror, de har - opsparing NU er den rigtige løsning.

Tekst: Lilli Snekmose

Mange yngre landmænd sparer slet ikke op til deres alderdom i samme omfang, som deres jævnaldrende lønmodtagervenner gør. Og det kan blive helt fatalt.

Som Anders Harck, der er formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelsen i L&F, siger, så er det helt uholdbart for den enkelte landmand, for branchen og for samfundet.

Det faktum, at 20-30 procent af landmændene slet ikke sparer op, taler for sig selv.

"Så se at kom i gang", lyder opfordringen fra Anders Harck - her hvor 31. december er sidste chance for at indbetale i dette kalenderår.

Det er fristende at glemme alt om egen bundlinje, når man som yngre sætter et nyt væksteventyr i gang. Men rigtig robust er man først, når der er taget hånd om pensionsopsparingen. Og her er en væsentlig detalje: Udbetaling fra pensionsopsparingen er kreditorbeskyttet!

Hvad kan man indbetale til hvad?

Helle Juul Zederkof, regnskabschef i SAGRO, anbefaler generelt, at landmænd giver pensionsopsparing 1. prioritet. Her er LandmandsPension/Velliv en oplagt mulighed.

- Du skal spare op i den rækkefølge og på den måde, der er bedst for dig, ikke hvad der er bedst for banken, din nabo eller alle andre danskere. Når det drejer sig om opsparing, så er det meget individuelt, hvad der er det rigtige. Det er dig og din økonomi, det handler om. Men jo tidligere du starter, desto bedre, siger Helle Juul Zederkof.

Der kan tilknyttes forsikringer til opsparingen, der gør, at landmanden samtidig beskytter sin familie og de efterladte, hvis der pludselig skulle ske ham noget.

Læs mere om LandmandsPension og alle fordelene.

Yngre landmænd kan kun indbetale 5.100 kr. om året på en aldersopsparing, så her anbefaler hun, at opsparingen suppleres med indbetaling på ratepension eller livrente.

På ratepension er der et fradragsloft på indbetaling på 54.700 kr. i 2018.

Vælger man at indbetale på livrente i 2018, kan man indbetale op til 30 procent af virksomhedens overskud.

5 år før folkepensionen

Hvis du har mindre end 5 år til folkepensionsalderen, kan du med de nye pensionsregler nu spare ekstra op til pension, uden at der bliver modregnet i de sociale ydelser.  Man kan sætte op til 46.000 kr. i 2018 (stigende til 51.100 i 2023) ind på en aldersopsparing.

Aldersopsparing er ikke fradragsberettiget, men bliver til gengæld heller ikke modregnet i pensionstillæg, ældrecheck mv.

Udbetalingsperioderne er blevet mere lempelige. Det vil sige, at du selv kan planlægge, hvordan din pensionstilværelse skal se ud.

Fakta

Det bedste du kan gøre, er at kontakte din rådgiver, så du får planlagt din tilværelse bedst muligt, og valgt de opsparingsmuligheder, der er bedst for dig.

Du er meget velkommen til at tage fat i din rådgiver i SAGRO. Alternativt kan du  kontakte LandmandsPension/Velliv.


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere