Lokale landmænd slår igen dørene op til Åbent Landbrug

Udgivet d. 07-09-2022

Søndag d. 18. september afholdes der Åbent Landbrug over hele landet. På Kjærgård Landbrugsskole kan børnene f.eks. klappe dyr og lege med korn, og de store kan købe lokaltproducerede specialiteter. Og på Pedersminde kan man opleve hverdagen på en gård med grise.

Hvor mange maver har en ko? Hvad spiser en ged egentlig? Og kommer grøntsager op af jorden? Få svarene og stil selv flere spørgsmål, når Åbent Landbrug den. 18. september tilbyder alle danskere en tur på landet. Her er der rig mulighed for med egne øjne at se, hvor dyrene bor, og hvor maden kommer fra. 

Et af de steder er Skovgården, som ligger et stedkast fra Varde. Her kan man komme tæt på landbrugets maskiner og ikke mindst dyrene. Her kan man opleve kalvene blive fodret og køerne blive malket.

Et andet sted er gården Pedersminde, hvor landmand Aage Lauritzen viser sin griseejendom frem og den dagligdag, der udspiller sig der.

 - Vi glæder os enormt meget. Dagen er både hyggelig og informativ, for vi får også nedbrudt fordomme. Folk kan komme og se, hvor maden kommer fra. Så jeg forventer en dag med fuld knald på. Sidste år var med rundvisning, og det var en god oplevelse, men vi ville gerne invitere flere ind, så jeg tænker, at der kommer fuld knald. Vi viser dagligdagen frem, så ellers gør vi ikke så meget.

Udover det kan man også komme helt tæt på de store maskiner; blandt andet en mejetærsker. Der vil også blive serveret lidt snacks.

Kom på landbrugsskole

Blot to minutters gang fra Pedersminde kan man besøge Kjærgård Landbrugsskole. Her kan de helt små få lov at prøve små traktorer, klappe dyr og lege med korn. Der vil også være mulighed for at prøve at køre i en god, gammeldags hestevogn. Og man har mulighed for at komme helt tæt på de flotte køer og kalve. Og for de helt store er der også noget.

 - Man vil kunne smage og købe nogle af de lokalt producerede specialiteter, herunder honnning og andre ting, så man får en fornemmelse for det gode, gamle håndværk. Det er også noget, vi glæder os til at vise frem, for der er flere producenter fra nærområdet, som kommer, siger Ove Møller, der er forstander på Kjærgård Landbrugsskole.

Det er ikke sådan, at Åbent Landbrug kun giver noget til de besøgende. De unge mennesker, som er på skolen, får også en hel masse ud af det.

 - Vores elever får holdånden at mærke på dagen, for det er et stort arbejde at invitere inden for, men det kan godt betale sig. Vi oplever tit, at nogle gæster er enormt skeptiske over for landbruget, men når de går hjem, har de fået en større viden og et helt andet syn på tingene. De lærer f.eks., at landbruget er en del af løsningen på klimakrisen. Og her kan jeg se den faglige stolthed vokse i vores elever. De er næsten vokset fem meter, når gæsterne tager hjem, siger han.

 

Fordomme forsvinder

Formålet med Åbent Landbrug er at give alle, der har lyst, en mulighed for at komme helt tæt på landbruget og lære mere. Desuden er arrangementet med til at afkræfte mange myter og fordomme, som nogle også går og har, forklarer Niels Laursen, der er formand for Sydvestjysk Landboforening.

 - Arrangementer som f.eks. Åbent Landbrug er supervigtige. De er med til at styrke vores position, hvor de fleste danskere tænker positivt om dansk landbrug. Og med sådan et fundament er der grundlag for, at landbrugserhvervet og den grønne omstilling går hånd i hånd. Åbent Landbrug er med til at gøre os skarpere på at fortælle om alle de tiltag, vi konstant laver i forhold til klima, miljø og dyrevelfærd.


Det hele er gratis og foregår søndag den. 18 september fra klokken 10-16. Læs meget mere om, hvad du kan opleve, og book en billet hos den landmand eller virksomhed, som du gerne vil besøge.
Find vært | Åbent Landbrug 2022 (aabentlandbrug.dk) 

Kontakt os

Få et godt råd fra en rådgiver

Stine Bundgaard Stine Bundgaard Politisk chef 96 29 66 02 40 29 58 85


Tilmelding til nyhedsbrev


Indlæs flere relaterede artikler

Samarbejdspartnere